Direct naar artikelinhoud
ReportageSchaatsen

Schaatskoorts slaat toe in Vlaanderen: ‘Het mag geen overrompeling worden’

Schaatsplezier op de Kalmhoutse Heide.Beeld Tim Dirven

Nu de eerste beelden opduiken van schaatsliefhebbers op het natuurijs, neemt de schaatskoorts in ons land met de dag toe. Gemeentebesturen nemen maatregelen om de schaatsuitjes in het weekend coronaproof te organiseren. ‘Het mag geen overrompeling worden.’

“Het is gewoon fantastisch. Voor mij is dit nu gewoon de mooiste plek ter wereld”, laat de Deinse burgemeester Jan Vermeulen (CD&V) al telefonerend vanop een bevroren plas achter het kasteel in Ooidonk weten. Het is drie jaar geleden dat er in Deinze geschaatst kon worden. “Ik ben zelf een enorme schaatsliefhebber. Ik had het stilletjes gehoopt, ik begon mijn messen al te slijpen. Het voelt geweldig om hier te staan, met een tiental andere liefhebbers. Vanaf morgen kan hier wel 500 man schaatsen.” 

Sinds een weekje vrieskou in ons land aangekondigd werd, kijken heel wat mensen  reikhalzend uit om de wandelschoenen in te ruilen voor schaatsen. Dinsdag al circuleerden beelden van de eerste schaatsers op de Kalmthoutse Heide. Al zag burgemeester Lukas Jacobs (CD&V) aan de broekspijpen van de eerste waaghals dat het ijs toch nog niet dik genoeg was. “Voorlopig is het ijs slechts 6 cm dik. Maar het vriest snel aan. We verwachten dat het tegen vrijdag 8 à 10 cm dik wordt. Dan kunnen we grotere groepen toelaten, als ze zich aan de coronamaatregelen houden natuurlijk.” Al wachtten veel schaatsliefhebbers daar niet op: woensdag in de late namiddag zaten er al meer dan honderd mensen op het ijs – gelukkig in het ondiepe deel van het natuurgebied. 

Voor andere schaatsgebieden blijft het nog koffiedik kijken of de schaatsen deze week bovengehaald kunnen worden. In Zulte durven ze nog geen voorspellingen te doen. “Het ijs moet ruim 10 centimeter dik zijn en het is van 2012 geleden dat die dikte werd bereikt. Voorlopig geef ik het niet veel kans, maar we bereiden ons alleszins voor.” Ook een schaatsuitje op het Berlaarse Donkmeer is nog lang niet zeker. “Er zijn nog tal van open plekken in het ijs. We denken niet dat het tegen dit weekend zal kunnen", klinkt het bij toerisme Berlare. 

Opgewarmd

In de Oude Leiearm bij Grammene en Gottem, ook al in Deinze, kampen ze dan weer met de gevolgen van de hevige regenval twee weken geleden. “Daardoor stond de bevaarbare Leie heel hoog, en heeft dat zeker een week lang overgestroomd tot in de Oude Leiearm. Het water werd daardoor opgewarmd: vorige week zondag had het nog 4,8 graden. We hebben dus wat achterstand. Er staat zelfs nog altijd geen pelleke ijs op. Dan kan je daar tegen het weekend niet op schaatsen", zegt ijsmeester Laurent Tassen. 

Kalmthoutse Heide.Beeld Tim Dirven

Niet alleen een gebrek aan ijs kan ons schaatsplezier afnemen. Er is ook nog zoiets als het coronavirus. Dinsdag liet het Agentschap Natuur en Bos weten dat schaatsen op zijn plassen of vijvers kan als gemeentebesturen het licht op groen zetten en als die zelf toezien op de handhaving van de coronamaatregelen. “Wij hebben maar tachtig boswachters in Vlaanderen”, zegt woordvoerder Jeroen Denaeghel. “Neem een natuurgebied als de Kraenepoel in Aalter, het populairste schaatsdomein in Vlaanderen. Hoe moet één boswachter daar controleren of er geen samenscholingen plaatsvinden? Gemeentes hebben daar veel meer middelen voor.” 

Ook het gemeentebestuur van Aalter vindt schaatsen op de Kraenepoel in deze tijden niet haalbaar. De vijver is al afgezet met hekken en politielint. “Wanneer we het licht op groen zetten, komen de mensen meteen massaal afgezakt. Op de Kraenepoel gaat dat niet om een paar tientallen schaatsers. We hebben daar ooit eens 1.500 tot 1.800 schaatsers samen geteld. Dat is nu onmogelijk te organiseren”, verklaarde burgemeester Pieter De Crem (CD&V) in Het Laatste Nieuws

Volkstoeloop

Dat de beslissing om de Kraenepoel te sluiten nu al genomen werd, werd lauwtjes onthaald bij schaatsclubs in Vlaanderen. “We begrijpen natuurlijk dat het geen winter is als alle andere”, zegt Gert Coone van de Langebaan Schaatsclub in Gent. “Maar we hadden toch gehoopt om in zoveel mogelijk gebieden terecht te kunnen. Als schaatsen verboden wordt in grote gebieden als de Kraenepoel, vrees ik net een toeloop in andere gebieden.” 

In Deinze zit het gemeentebestuur niet meteen in met een volkstoeloop. “Dit is een heel lokaal gebeuren, voor de echte schaatsliefhebbers. Je moet al een fiets hebben om hier te geraken. Ik denk dus niet dat men van heinde en verre naar hier zal komen. En daarbij: bij schaatsen houd je normaal sowieso afstand”, zegt burgemeester Vermeulen. 

Kalmthoutse Heide.Beeld Tim Dirven

In grotere gebieden overweegt men dan weer om te werken met tijdslots of aanmeldformulieren, zoals dat ook bij zwemgelegenheden in de zomer werd gedaan. “Wij hebben een aanmeldformulier voor als er toneel is. Dat wordt inmiddels ook door jeugdverenigingen gebruikt. Waarom zouden we dat voor het schaatsen ook niet toepassen? Misschien laten we zelfs alleen verenigingen toe”, zegt burgemeester Rita Demaré (CD&V) uit Hooglede. 

Ook op de Kalmthoutse Heide laten ze niets aan het toeval over. “De parkings aan de hoofdingang zullen afgesloten worden. De politie zal controleren aan de ingang, en we zullen zelfs schaatsende stewards inzetten om te sensibiliseren”, zegt burgemeester Jacobs. Vijftien hectare aan vennen valt echter moeilijk te handhaven, geeft hij toe. Hij rekent dan ook op het gezond verstand van de bezoekers. “We willen hen dit gunnen. Het zal hen deugd doen om weer wat onder de mensen te komen. Maar we gaan er wel op toezien dat het geen overrompeling wordt."