Direct naar artikelinhoud
Stand van zakenCoronacijfers

Ziekenhuisopnames blijven licht stijgen in ons land, aantal coronabesmettingen neemt af

Ziekenhuisopnames blijven licht stijgen in ons land, aantal coronabesmettingen neemt af
Beeld Photo News

Het aantal coronapatiënten dat opgenomen wordt in de Belgische ziekenhuizen, bevindt zich nog altijd in een licht stijgende lijn. In de week van 4 tot en met 10 februari vonden er gemiddeld 123,7 hospitalisaties per dag plaats, drie procent meer in vergelijking met een week eerder. Dat blijkt uit de nieuwe cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano. Het aantal nieuwe besmettingen is wel verder afgenomen.

Op iets langere termijn is te zien dat het aantal hospitalisaties al een tijd niet meer verder daalt en rond de 120 tot 125 blijft hangen. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) verklaarde begin deze week nog dat de drempel van 75 ziekenhuisopnames wat hem betreft de belangrijkste graadmeter voor eventuele versoepelingen van de maatregelen blijft.

In totaal bevinden zich momenteel 1.652 COVID-patiënten in de ziekenhuizen, een daling met 1 procent. Het aantal mensen met corona op de afdeling intensieve zorgen is met 2 procent afgenomen, tot 303. 

Besmettingen

Het aantal nieuwe besmettingen is wel verder afgenomen. De voorbije zeven dagen werden er gemiddeld 2.170,9 nieuwe besmettingen per dag vastgesteld, een daling met 8 procent in vergelijking met de week voordien. Officieel ligt de drempel voor versoepelingen hier op 800 besmettingen per dag, maar dat getal zou eventueel losgelaten kunnen worden eens de vaccinaties voortgang maken.

Tests

Het aantal coronatests blijft ondertussen op een hoog niveau rond de 50.000 hangen, nu gemiddeld 49.552 per dag.

De positiviteitsratio, het aantal positieve testen op het totaal afgenomen, is zo lichtjes gedaald naar 5,16 procent. De drempel om te versoepelen ligt hier op 3 procent.

Overlijdens

In de week van 1 tot 7 februari stierven gemiddeld 42,9 mensen aan de gevolgen van COVID-19 in ons land. Dat is een lichte stijging met 1 procent in vergelijking met een week eerder. In totaal waren er in België al 21.512 COVID-overlijdens. 

Vaccinaties

Tot slot blijkt uit de voorlopige gegevens dat al zeker 341.621 Belgen een eerste dosis van het coronavaccin hebben ontvangen, wat overeenkomt met met 3,7 procent van de volwassen bevolking. Er kregen ook al 118.163 mensen een tweede dosis, goed voor 1,03 procent.

In Vlaanderen kregen 213.889 mensen al een vaccin toegediend, of 3,23 procent. 68.450 onder hen of 1,03 procent van de bevolking kreeg ook de tweede dosis. Deze week zal het grootste deel van de bewoners van de woonzorgcentra zijn tweede prik krijgen en volledig ingeënt zijn.

Gemiddeld worden er nu elke dag 15.488 vaccins toegediend (zwarte lijn), waarvan de overgrote meerderheid op dit moment tweede dosissen zijn (blauwe balk). Het aantal eerste dosissen (rode balk) is zo goed als stilgevallen.