BELUISTER: Topdokter Tessa Kerre over haar twee wetenschapsheldinnen op "Dag van vrouwen en meisjes in de wetenschap"

Zonder vrouwen zou de wetenschap er de dag van vandaag helemaal anders uitzien. Om de belangrijke rol van vrouwen in de wetenschap te benadrukken is het vandaag de 'Internationale dag van vrouwen en meisjes in de wetenschap'. Eén van de vrouwelijke topwetenschappers in eigen land is topdokter Tessa Kerre. In een podcastreeks van het wetenschappelijke magazine Eos vertelt ze over haar 2 wetenschapsheldinnen: Marie Curie en Jane Davis.

Dokter Tessa Kerre werkt in het Universitair Ziekenhuis van Gent en behandelt patiënten met leukemie. Ze is gespecialiseerd in stamceltherapie en in immunotherapie, een kankerbehandeling waarbij het immuunsysteem van de patiënt wordt gestimuleerd om de kanker te overwinnen. 

Marie Curie, de wetenschapster die het leven van iedereen heeft veranderd

In de podcastreeks van het wetenschapsmagazine Eos vertelt Kerre dat ze niet 1 maar 2 wetenschapsheldinnen heeft. De bekendste is Marie Curie, geboren als Maria Salomea Sklodowska op 7 november 1867 in Warschau, Polen. Ze is een van de grootste wetenschappers aller tijden. "Curie is de naam van haar man, Pierre Curie", vertelt Kerre in de podcast. "Ze behield wel haar meisjesnaam Sklodowska en werd Marie Sklodowska-Curie, wat ik best cool vind".  Maar ze werd wel wereldberoemd als Marie Curie. 

Curie is de enige wetenschapper in de geschiedenis die voor 2 wetenschappelijke disciplines een Nobelprijs kreeg.

In 1903 krijgen Marie en Pierre Curie samen de Nobelprijs voor Natuurkunde vanwege hun onderzoek naar radioactiviteit. In 1911 wint Marie Curie de Nobelprijs voor Chemie omdat ze 2 nieuwe elementen ondekt hebben, radium en polonium. Daarmee is Marie Curie niet alleen de eerste vrouw die een Nobelprijs won, maar ook de enige wetenschapper in de geschiedenis die de bekroning in 2 wetenschappelijke disciplines kreeg.

"Curie is niet alleen een wetenschapsheldin maar ook een oorlogsheldin"

De ontdekkingen van Marie Curie hebben het leven van miljoenen mensen verbeterd. Zo helpt radium vandaag nog steeds bij kankerbehandelingen. En de ontdekking van röntgenstraling wordt nog altijd gebruikt om breuken of tumoren op te sporen. 

"Het straffe aan Curie is dat ze niet alleen wetenschapsheldin is maar ook een echte oorlogsheldin" vertelt dokter Kerre. "Tijdens de oorlog besefte ze dat ze dankzij haar ontdekking in het lichaam van mensen kon kijken. Er waren toen veel slachtoffers met kogels in hun lichaam die niet altijd zichtbaar waren. Curie zorgde ervoor dat stralingstoestellen naar het front gingen, zo konden chirurgen de kogels eruit halen." 

(lees verder onder de foto)

Jane Davis, wetenschapsheldin van de literatuur

Minder bekend is Jane Davis, de andere wetenschapsheldin van topdokter Tessa Kerre. Nochtans beïnvloedde de Britse literatuurwetenschapster ook de levens van duizenden mensen. "Jane Davis ontwikkelde een therapie die gebaseerd is op shared reading, of samen lezen" vertelt Kerre. "Ze richtte The Reader Organisation op, een organisatie die vrijwilligers opleidt tot professionele voorlezers. Zij gaan in verzorgingshuizen, gevangenissen, psychiatrische instellingen, armenhuizen en bibliotheken voorlezen, om vervolgens op basis van de tekst te praten over gevoelens." 

Tessa Kerre gebruikt de principes van Jane Davis ook bij haar eigen patiënten. 'We zijn aan het UZ Gent een onderzoeksproject gestart waarbij we 20 studenten van de faculteit geneeskunde en gezondheidswetenschappen koppelden aan 20 patiënten die behandeld worden voor een kwaadaardige ziekte. De studenten en patiënten bouwden een stevige vertrouwensband op, en de studenten waren ervan overtuigd dat het een ervaring was die ze voor de rest van hun zorgcarrière zouden meedragen. Het was voor hen ook een unieke manier om een band met een patiënt te leren opbouwen."

Meest gelezen