Archiefbeeld. ©  Olivier Matthys

Zaak-De Pauw: verzegelde enveloppen mogen niet worden geopend

De enveloppen met daarin de verklaringen van onder anderen actrices Maaike Cafmeyer en Liesa Naert aan de preventieadviseur van de VRT, mogen niet worden opengemaakt. Dat heeft de rechter in Mechelen beslist in de zaak-Bart De Pauw.

tdk, Belga

Het verzoek van Bart De Pauw, die op de zitting niet aanwezig was, wordt afgewezen. De rechter oordeelt dat de aanvraag ontvankelijk, maar ongegrond is.

De KI heeft namelijk eerder al een uitspraak gedaan over die enveloppen in 2018. De rechten van de verdediging zijn voldoende gevrijwaard, oordeelt de Mechelse correctionele rechtbank. De rechtbank liet ook weten dat de volgende zitting plaatsvindt op 25 februari om 13u.

Hoe het nu verder moet, is onduidelijk. Allicht zullen de advocaten van De Pauw beroep aantekenen. Als dat gebeurt, zal het nog maanden duren omdat zo’n procedure lang kan aanslepen. Vraag is wat er dan gebeurt op 25 februari.

Slachtoffers

Meester Christine Mussche, die de burgerlijke partijen in de zaak vertegenwoordigt, is tevreden met de beslissing. “Juridisch was dit redelijk zuiver wat ons betrof. De KI had al geoordeeld, je kan dat dan niet voor een tweede keer oproepen voor de feitenrechter”, luidde het. Ze noemde de vraag tot ontzegeling van de verdediging dan ook een “onbegrijpelijke actie”.

De advocaten van Bart De Pauw, Michaël Verhaeghe en John Maes, lieten al weten dat ze nog bekijken of ze al dan niet beroep aantekenen tegen de beslissing. Daarvoor hebben ze dertig dagen de tijd.

“Dat is hun volste recht natuurlijk”, aldus Mussche. “Maar tegelijk is het zo dat niet alleen meneer De Pauw, maar ook de dames graag willen dat de zaak vooruitgaat, dus dat zal voor hen een afweging zijn die zij moeten maken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER