Een sticker vraagt de reizigers om de raampjes open te laten staan. © rr

Ook al vriest het, De Lijn zet vensters open in strijd tegen corona

Mechelen -

Met deze koude is een dikke jas een goed idee, zeker ook op bus of tram. Daar zet De Lijn voortaan immers de ramen open, als voorzorgsmaatregel tegen coronabesmettingen.

Verluchten is belangrijker dan ooit. Leerlingen zitten op school al maanden met de ramen open en ook tegen besmettingen thuis en op het werk is dat de boodschap. In gesloten, slecht geventileerde ruimtes kunnen besmettelijke virusdeeltjes immers urenlang rondzweven en zo anderen besmetten.

Met CO₂-meters deed De Lijn recent nog metingen om te zien of haar voertuigen goed verlucht zijn. De mens ademt CO₂ uit, wat het een goede graadmeter maakt voor de luchtkwaliteit. “Die eerste resultaten tonen aan dat de waarden goed zijn in voertuigen met de vensters open”, zegt woordvoerder Karen Van der Sype. “En omgekeerd lagen de CO₂-waarden hoger in bussen of trams waar de vensters gesloten waren.”

Stickers

Daarom vraagt De Lijn haar reizigers en chauffeurs met aandrang om de vensters open te zetten en die ook open te laten. Stickers moeten de reizigers daarop wijzen.

“Aangenaam is dat niet met deze koude, maar het is wel superbelangrijk in de strijd tegen corona, naast de andere maatregelen zoals het mondmasker”, zegt Van der Sype. “Dit is voor je eigen gezondheid en voor die van iedereen.”

Sommige nieuwere voertuigen hebben geen vensters meer die open kunnen, maar ook daar wordt de luchttechniek zo veel mogelijk aangepast.  cm

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER