Direct naar artikelinhoud
Stand van zakenCoronavirus

Minder dan 300 Covid-patiënten op intensieve zorg

Minder dan 300 Covid-patiënten op  intensieve zorg
Beeld Franky Verdickt

Het gemiddeld aantal dagelijkse besmettingen op weekbasis daalt inmiddels al voor de achtste dag op rij. Ook het aantal ziekenhuisopnames zakt heel lichtjes met 1 procent. Er zijn wel iets meer overlijdens in vergelijking met een week eerder. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

Het aantal nieuwe besmettingen daalt nog altijd. Tussen 2 tot 8 februari werden er in ons land elke dag gemiddeld 2.053,9 nieuwe besmettingen geregistreerd, een daling met 13 procent in vergelijking met een week eerder. Officieel ligt de drempel op 800 besmettingen per dag om te kunnen versoepelen, maar dat getal zou eventueel losgelaten kunnen worden eens de vaccinaties voortgang maken.

In totaal zijn er al 733.100 mensen besmet geraakt met het coronavirus. 

Op onderstaande tabel tonen we ook de laatst beschikbare dagcijfers van het aantal besmettingen. Elke rij daarin toont een dag uit het zevendaags gemiddelde, links uit de laatste week en rechts dezelfde dag uit de week daarvoor. Te zien is dat het aantal besmettingen nu bijna elke dag lager ligt dan op diezelfde dag een week eerder.

Tests

Het aantal coronatests blijft ondertussen op een hoog niveau rond de 50.000 hangen, nu gemiddeld 49.552 per dag.

De positiviteitsratio blijft stabiel op 5,1 procent, een daling van 0,4 procent.  De drempel om te versoepelen ligt hier op 3 procent.

Ziekenhuizen

In de periode tussen 5 en 11 februari werden er elke dag gemiddeld 125,6 mensen opgenomen in het ziekenhuis, een lichte daling met 1 procent ten opzichte van een week eerder. 

Er liggen opnieuw minder dan 300 Covid-patiënten op de intensieve zorgen. Er liggen nu 1.642 mensen in het ziekenhuis, van wie 294 op intensieve zorg. 

Overlijdens

Het aantal sterfgevallen door Covid-19 stijgt wel weer licht. In de week van 2 tot 8 februari stierven elke dag 42,7 mensen (+2,7 procent). In totaal stierven al 21.551 mensen aan de gevolgen van het virus.

Vaccinaties

Ondertussen hebben al 347.027 Belgen een eerste dosis van een coronavaccin ontvangen. Dat komt neer op 3,76 procent van de volwassen bevolking. 130.741 mensen kregen ook al een tweede dosis. 

In Vlaanderen kregen 216.034 mensen al een vaccin toegediend, of 3,26 procent. 76.794 onder hen of 1,16 procent van de bevolking kreeg ook de tweede dosis. Deze week zal het grootste deel van de bewoners van de woonzorgcentra zijn tweede prik krijgen en volledig ingeënt zijn.

Gemiddeld worden er nu elke dag 14.086 vaccins toegediend (zwarte lijn), waarvan de overgrote meerderheid op dit moment tweede dosissen zijn (blauwe balk). Het aantal eerste dosissen (rode balk) is zo goed als stilgevallen.