Direct naar artikelinhoud
NieuwsArchologie

Legende over Stonehenge blijkt te kloppen: steencirkel stond eerst 225 kilometer verderop

De iconische steencirkel van Stonehenge, vlakbij Amesbury in het Verenigd Koninkrijk.Beeld via REUTERS

Wetenschappers hebben een opvallende ontdekking gedaan die een eeuwenoude mythe over de iconische steencirkel van Stonehenge lijkt te bevestigen, namelijk dat de loodzware stenen eerst 225 kilometer verderop stonden en later naar hun huidige locatie zijn versleept. Dat schrijft The Guardian.

Volgens de legende zou de tovenaar Merlijn met een groep mannen naar Ierland zijn getrokken om er een magische steencirkel met de naam ‘Dans der Reuzen’ te veroveren en weer op te bouwen in Engeland ter ere van de doden. Dat verhaal, dat in de twaalfde eeuw werd opgeschreven door Geoffrey of Monmouth, werd altijd afgedaan als onzin. Maar het blijkt nu toch een kern van waarheid te bevatten. 

Het was al geweten dat de steencirkel van Stonehenge bestaat uit blauwe hardstenen monolieten die voorkomen uit een regio in Wales die vroeger als Iers werd beschouwd. Nu hebben archeologen vlakbij die eeuwenoude steengroeve in Wales een enorme steencirkel gevonden waarvan de diameter van 110 meter identiek is aan de greppel die rond Stonehenge ligt en die in lijn ligt met de stand van de zon bij de zomerzonnewende, net zoals in Stonehenge.

Er werd ook een reeks gaten gevonden die overeenkomen met de omtrek van de steencirkel, en met de vorm van de stenen van Stonehenge. Een van de gaten bevat een afdruk die identiek is aan de ongebruikelijke vorm van een van de stenen van Stonehenge en die past “als een sleutel in het slot”, aldus de archeologen. Met andere woorden: de steencirkel stond oorspronkelijk in Wales, is daar ontmanteld en vervolgens 225 kilometer verder weer opgebouwd op de plaats waar hij nu staat.

“Ik onderzoek Stonehenge al twintig jaar, en dit is werkelijk de meest opwindende ontdekking die we al gedaan hebben”, zegt Mike Parker Pearson, professor Britse geschiedenis aan het University College van Londen, aan The Guardian. “Het is verleidelijk om het te geloven, maar we zouden weleens de ‘Dans der Reuzen’ waarover Monmouth schreef gevonden kunnen hebben.”