Stonehenge nabij Amesbury in Engeland.
Volledig scherm
Stonehenge nabij Amesbury in Engeland. © via REUTERS

Mythe van 900 jaar lijkt te kloppen: Stonehenge stond eerst in Wales en is heropgebouwd in Engeland

Merlijn de Tovenaar troonde een groep kerels naar Ierland om er een magische stenen cirkel te ontmantelen en weer op te bouwen in Engeland als monument om de doden te herdenken. Die mythe bestaat al 900 jaar. Maar uit nieuw archeologisch onderzoek blijkt nu dat het loodzware bouwwerk Stonehenge oorspronkelijk inderdaad in Wales was neergepoot en daarna zo’n 225 km versjouwd werd naar Engeland om het daar opnieuw op te bouwen. Een prof met 20 jaar Stonehenge-ervaring noemt het de “meest opwindende” vondst uit zijn carrière. 

8 reacties

  • van roy jozef

    3 jaar geleden
    Geloof er allemaal geen fluit van. Allemaal giswerk en raden.Laat eens effectieve bewijzen zien. Zo een stenen verplaatsen en dan nog op mekaar krijgen in die tijd?
  • Yves Steenssens

    3 jaar geleden
    Energieverspillers en opwarmers zijn we al eeuwen - toen nog geen opwarmers maar even gedreven - geweldig
  • Gerard Braeckmans

    3 jaar geleden
    Tja, Gino waarom konden ze twintig jaar geleden een fietspad aanleggen binnen één jaar en duurt het nu 10 jaar?
  • Gino Denil

    3 jaar geleden
    Als ze in de oudheid die stenen konden verplaatsen om die stenen cirkel te bouwen waarom zouden ze dat dan duizenden jaren later in de middeleeuwen niet meer kunnen.
  • Roger Rymen

    3 jaar geleden
    Is heel goed mogelijk vermits de hardstenen monolieten afkomstig zijn uit een steengroeve in Dat gebied in Wales. Ook de Egyptenaren en de Chinezen kenden de techniek om zo'n kolossen te verplaatsen door een soort spoor te maken met houten balken en deze met water glad te maken om door middel van een slede de monoliet over dit gladde spoor te trekken en, zeker in winterse omstandigheden in Engeland moest dit nog gemakkelijker geweest zijn. De boeren hadden dan tijd om mankracht te leveren.