Direct naar artikelinhoud
NieuwsVerenigde Staten

Toch geen getuige in impeachment-proces Trump, wellicht vanavond nog vrijspraak

Toch geen getuige in impeachment-proces Trump, wellicht vanavond nog vrijspraak
Beeld Photo News

De Amerikaanse Senaat zal oud-president Trump waarschijnlijk vanavond nog vrijspreken van het ‘oproepen tot een opstand’. Eerder vandaag lieten de Democraten weten dat zij onverwacht toch een getuige wilden oproepen, wat het impeachment-proces in de Senaat mogelijk dagen zou vertragen. Uiteindelijk zagen zij daar toch vanaf, onder druk van de Republikeinen.

en

Aanvankelijk wilden de Democraten geen getuigen oproepen. Een veroordeling van Trump leek onmogelijk omdat de meeste Republikeinse senatoren daar tegen zouden stemmen. Daarom wilden ook de Democraten het proces zo snel mogelijk afronden. Maar vrijdagavond legde de Republikeinse afgevaardigde Jaime Herrera Beutler een belastende verklaring tegen Trump af. Zij had gehoord dat Trump geweigerd had het Congres te hulp te schieten bij de bestorming van het Capitool op 6 januari.

Kevin McCarthy, de Republikeinse fractieleider in het Huis, zou Trump hebben gevraagd de bestormers publiekelijk te manen zich terug te trekken. Trump zou in eerste instantie hebben geantwoord dat het Capitool werd bestormd door antifascisten, niet door zijn eigen aanhangers. Toen McCarthy antwoordde dat dit niet waar was, zei Trump: “Wel, Kevin, ik geloof dat deze mensen zich drukker maken over de verkiezingen dan jullie”, doelend op de Republikeinse parlementariërs.

De Democraten vonden deze verklaring ernstig genoeg om Herrera Beutler als getuige op te roepen. Zij kregen steun van vijf Republikeinse senatoren, onder wie Mitt Romney en Lindsey Graham.

Andere Republikeinen reageerden echter woedend op het oproepen van getuigen. Zij dreigden benoemingen van Biden te blokkeren. Ook maatregelen over de gevolgen van de coronapandemie zouden geblokkeerd worden als de Democraten het proces tegen Trump zouden verlengen. “Als zij dit willen laten voortslepen, zullen wij het laten voortslepen. Zij krijgen hun benoemingen niet, zij krijgen niets”, zei senator Joni Ernst uit Iowa.

Daarop besloten de Democraten dat de voor Trump belastende verklaring van Herrera Beutler aan het dossier wordt toegevoegd, zonder dat zij als getuige wordt opgeroepen. Een stemming over de aanklacht tegen Trump wordt nog vanavond verwacht. Hij zal ongetwijfeld worden vrijgesproken.