Trump haalt zijn slag thuis. ©  BELGAIMAGE

Trump vrijgesproken voor het aanzetten tot bestorming van het Capitool

Op het historische impeachmentproces tegen Donald Trump is de oud-president zopas vrijgesproken voor het aanzetten tot opstand toen zijn aanhangers op 6 januari het parlement in Washington bestormden. In zijn slotpleidooi zei het hoofd van de aanklagers dat “Trump zonder twijfel de acties van de meute die het Capitool bestormde steunde.”

tg
Bron: BELGA

Voor een veroordeling was een tweederdemeerderheid nodig van de aanwezige senatoren. Die kwam er dus niet.

Hoofdaanklager Raskin zei in zijn slotpleidooi dat de voormalig president de kant van de menigte koos die het Capitool bestormde en de parlementsleden, en ook zijn eigen vicepresident, niet beschermde. Zijn “plichtsverzuim stond centraal in het aanzetten tot opstand en was daar onlosmakelijk mee verbonden”, aldus de aanklager.

Volgens Raskin hebben de aanklagers bewezen dat Trump “zijn land heeft verraden, dat hij de grondwet heeft verraden en dat hij zijn ambtseed heeft verraden”. “Senatoren, dit proces gaat uiteindelijk niet over Donald Trump. Het land en de wereld weten wie Donald Trump is. Dit proces gaat over wie wij zijn.”

Madeleine Dean, een van de andere aanklagers, begon haar slotbetoog met het afspelen van een videomontage van beelden waarop de voormalig president keer op keer de bewering herhaalde dat de verkiezingen vervalst waren. “Donald Trump nodigde hen uit, zette hen aan en daarna leidde hij hen”, aldus Dean over de meute die het parlementsgebouw bestormde.

Aanklager Joe Neguse riep senatoren op hun land boven de partij te stellen, want er dreigt volgens hem een donkere toekomst als Trump niet wordt veroordeeld. “De inzet kan niet hoger zijn. Omdat de koude, harde waarheid is dat wat er op 6 januari is gebeurd opnieuw kan gebeuren. Het geweld dat we die vreselijke dag hebben gezien, is misschien nog maar het begin.” Volgens Neguse kan dit “niet het nieuwe normaal zijn”. “Het moet het einde zijn. De beslissing ligt in uw handen”.

(G)één getuige

Eerder op de dag leek het er op dat het proces voor enige tijd zou uitgesteld worden omdat de aanklagers ten minste één getuige wilden oproepen. Het ging om een lid van het Huis van Afgevaardigden dat een telefoongesprek hoorde tussen de gewezen president Trump en de Republikeinse leider in het Huis van Afgevaardigden tijdens de bestorming van het parlement. De Republikeinse afgevaardigde Jaime Herrera Beutler zou naar eigen zeggen hebben gehoord dat Trump weigerde het Congres te hulp te schieten tijdens de bestorming van het Capitool. De gewezen president zou dat duidelijk hebben gemaakt in een gesprek met fractieleider Kevin McCarthy.

De 50 Democratische senatoren en vijf Republikeinen stemden voor het oproepen van de nieuwe getuigen. Voor het toelaten van elke getuige zou vervolgens iedere keer door de Senaat gestemd moeten worden. Daardoor liep het proces vertraging op en het werd zaterdagmiddag (Belgische tijd) even onderbroken.

Een verklaring van die getuige werd uiteindelijk met instemming van de verdediging ingevoerd als bewijs zonder dat daarop een getuigenis hoefde te volgen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER