Minder dan 1.600 coronapatiënten in ziekenhuizen: is het gevaar op een nieuwe overrompeling nu geweken?

Voor het eerst sinds oktober liggen er minder dan 1.600 coronapatiënten in de ziekenhuizen. Het is een gunstig cijfer dat doet verhopen dat het ergste voor de ziekenhuizen voorbij is. Maar is het gevaar op een nieuwe overrompeling nu definitief geweken? "Veel is nog onduidelijk", waarschuwen specialisten.

Voor de tweede dag op rij lagen er gisteren minder dan 1.600 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen (1.598). De laatste keer dat het cijfer onder de 1.600 lag, was op 12 oktober vorig jaar (1.473).  Toen zaten we aan het begin van een tweede opstoot van de corona-epidemie.  

Bekijk op deze grafiek de evolutie van het aantal patiënten in het ziekenhuis (en lees daaronder voort):

Op 3 november leidde die tweede opstoot tot een triest hoogtepunt: er lagen die dag 7.461 mensen met corona in onze ziekenhuizen. Dat was het hoogste aantal sinds de start van de epidemie begin vorig jaar.  

Ook het aantal coronapatiënten op intensieve zorg evolueert gunstig. De laatste dagen schommelt het cijfer rond de 300.  In november vorig jaar lag het cijfer nog ruim boven de 1.400.  

Bekijk op deze grafiek de evolutie van het aantal patiënten op intensieve zorg (en lees daaronder voort):

Die gunstige cijfers betekenen dat de ziekenhuizen weer meer tijd en ruimte kunnen vrijmaken om andere patiënten te helpen. "Wij zien de laatste tijd toch minder druk op onze ziekenhuisbedden", getuigt hoofdarts Kristjaan Deckers van ziekenhuisgroep Gasthuiszusters Antwerpen. "Er belanden minder covidpatiënten in onze ziekenhuizen waardoor we opnieuw kwaliteitsvolle zorg kunnen bieden aan andere patiënten. Lange tijd hebben we die moeten afhouden omdat we voldoende bedden moesten vrijhouden voor mensen met covid. Maar die periode lijkt nu toch voorbij."

"Eigenlijk zitten we al sinds Nieuwjaar op een beheersbaar niveau", vult intensivist Geert Meyfroidt van het UZ Leuven aan. "Zowel op de afdeling intensieve zorg als in de rest van het ziekenhuis kunnen we de toestroom aan covidpatiënten vrij moeiteloos aan. Wat de opnames op intensieve zorg betreft, zitten we zelfs aan de ondergrens van wat de modellen voorspeld hadden."  

BEKIJK - "Het Journaal" ging vandaag langs bij de Gasthuiszusters in Antwerpen. Door de gunstige evolutie van de cijfers hebben ze in de ziekenhuisgroep het aantal covidafdelingen kunnen afbouwen van 7 tot 2. Bekijk hieronder het verslag (en lees voort onder de video): 

Videospeler inladen...

Opgelet voor nieuwe varianten

Of de gunstige evolutie van de cijfers ook betekent dat een nieuwe overrompeling van de ziekenhuizen zal uitblijven, valt onmogelijk te voorspellen. "Er zijn nieuwe varianten van het coronavirus, zoals de Britse en de Zuid-Afrikaanse, die roet in het eten kunnen gooien", waarschuwt Deckers. Die nieuwe varianten lijken besmettelijker te zijn en het is ook niet geheel duidelijk of de bestaande coronavaccins er voldoende tegen beschermen. Al stelt het gerust dat de vaccins vrij makkelijk aan te passen zijn, zodat ze ook tegen nieuwe varianten werken.

Er zijn nieuwe varianten van het coronavirus die roet in het eten kunnen gooien

Kristjaan Deckers, hoofdarts Gasthuiszusters Antwerpen

Van de coronavaccins wordt in de ziekenhuiswereld hoe dan ook veel verwacht. Want hoe meer mensen gevaccineerd zijn,  hoe minder er ziek worden en in het ziekenhuis belanden. Toch blijft Meyfroidt voorzichtig: "We mogen pas gerust zijn als alle risicogroepen (mensen met onderliggende gezondheidsproblemen, red.) en 65-plussers gevaccineerd zijn. Want het zijn vooral die mensen die met corona in onze ziekenhuizen terechtkomen."  

Het zal wel nog enkele maanden duren voor al die vaccinaties zijn uitgevoerd. "We gaan hout vasthouden en we gaan hopen dat we sneller kunnen vaccineren dan de derde golf zich kan vormen. Daar komt het op dit moment op neer", besluit Deckers.

LUISTER - In "De wereld vandaag" op Radio 1 heeft ook Marc Van Noppen getuigd over de gunstige evolutie van de cijfers in zijn ziekenhuis (UZ Brussel). Hij denkt zelfs dat het aantal bedden dat de Brusselse ziekenhuizen voor covidpatiënten moeten vrijhouden, binnenkort kan worden afgebouwd. Klik hieronder op de driehoek om het gesprek te beluisteren:

Steven Van Gucht: "Pas versoepelen als we drie weken onder drempel van 75 ziekenhuisopnames per dag zitten"

De coronacijfers blijven licht dalen, maar volgens viroloog Steven Van Gucht is de tijd nog niet rijp voor verregaande versoepelingen van de coronamaatregelen. Vandaag worden er gemiddeld 119 mensen per dag opgenomen in het ziekenhuis. Als dat cijfer onder de drempel van 75 zit, kan er versoepeld worden.

"Het is moeilijk om te voorspellen dat de cijfers zullen blijven dalen. Ik heb me daar in het verleden al een paar keer aan gewaagd en dat is niet altijd uitgekomen. Voorlopig zitten we op een goed traject, maar de cijfers gaan heel traag naar beneden. Als je kijkt naar de ziekenhuisopnames, dan kan je misschien in maart de drempel van 75 opnames per dag kunnen halen. Als je daar drie weken onder blijft, dan kan je versoepelen", zegt Van Gucht in "Het Journaal".

Van Gucht wijst er op dat die drempel moet worden gerespecteerd. "We hebben een plan en we moeten dat volgen. Dat is het beste wat we nu kunnen doen. Het kan wat langer duren, maar het kan misschien ook sneller gaan. Dat weten we niet. Het is een heel moeilijk te voorspellen traject. We zitten nog steeds op een plateau."

"Als je te snel versoepelt, dan kan je de trend misschien te vroeg keren en kom je toch nog in de problemen. Als je versoepelt, moet je dat kunnen doen voor de komende honderd jaar en niet voor de komende maand. Beter iets langer wachten dan te snel willen zijn en de cijfers naar boven zien gaan", besluit Van Gucht.

Videospeler inladen...

Meest gelezen