Direct naar artikelinhoud
NieuwsZaak-De Pauw

‘Verontwaardigd en diep geraakt’: vrouwen in zaak-De Pauw krijgen steun van tientallen Vlaamse acteurs en actrices

Tv-maker Bart De Pauw.Beeld BELGA

Met een open brief en de hashtag #streepinhetzand krijgen de negen vrouwen die het grensoverschrijdend gedrag van Bart De Pauw aankaartten, steun van hun collega’s. Vooral ‘de storm aan laaghartige en grove reacties’ op sociale media baart hen zorgen. Al tientallen bekende acteurs en actrices, waaronder Marijke Pinoy, Annemone Valcke, Matthias Sercu en Lauren Versnick, deelden de brief.

“Met deze brief willen we de stilte doorbreken vanuit de sector en onze steun betuigen aan onze betrokken collega’s.” Met die intentie eindigt een open brief die Vlaamse acteurs en actrices, onder wie Griet Dobbelaere, Ans Van den Eede, Wannes Gyselinck en Dominique Collet, op sociale media posten. Ze doen dat om de negen vrouwen die zich burgerlijke partij hebben gesteld in het proces tegen televisiemaker Bart De Pauw te steunen. Vooral de heftige en vaak beledigende reacties die de vrouwen online over zich heen krijgen, is een doorn in het oog van de briefschrijvers. “Na de bagger die de laatste weken over onze collega’s is uitgekieperd, willen we dan ook onze stem laten horen.”

Het debat rond Bart De Pauw en het grensoverschrijdend gedrag waarvan hij wordt beschuldigd, laaide de afgelopen weken opnieuw op. Dichteres Delphine Lecompte nam het in een lezersbrief in Humo op voor de televisiemaker en stelde dat hij “buitenproportioneel gestraft” wordt. Nadien was er een omstreden aflevering van Telefacts Nu op VTM, waarin De Pauws echtgenote Ines De Vos het voor hem opnam en waarin werd geciteerd uit sms-verkeer met actrices Ella-June Henrard en Lize Feryn. Als reactie daarop uitte tv-presentatrice Hanne Troonbeeckx haar steun voor De Pauw op Instagram, waarbij ze het proces tegen De Pauw vergeleek met dat tegen Marc Dutroux.

Lees de open brief

‘Het kan niet zijn dat wanneer je een grens aangeeft, je niet ernstig wordt genomen’

Ook minder bekende Vlamingen trokken op sociale media van leer tegen de vrouwen die het grensoverschrijdend gedrag van De Pauw aankaartten. En dat baart de briefschrijvers zorgen. “Deze brief is van onderuit ontstaan”, zegt actrice Dominique Collet, één van de initiatiefnemers van de brief. In een vorige week opgerichte Facebook, die zo’n 1.000 leden uit de audiovisuele sector telt, ontstond de behoefte om de negen vrouwen, onder wie ook actrice Maaike Cafmeyer en Liesa Naert, een hart onder de riem te steken.

Een halfuur na het verschijnen van de brief werd die op Facebook onder meer gedeeld door de Acteursgilde en door de Unie van Regisseurs. Daarnaast verspreidden ook Sarah Vandeursen van De ideale wereld, radiopresentatrice Heidi Lenaerts, Girl-scenarist Angelo Tijssens en tv-maker Elke Neuville het bericht. Ook bekende schermgezichten Marijke Pinoy, Annemone Valcke, Matthias Sercu, Lauren Versnick en Jasmijn Van Hoof deelden de brief op hun sociale media.

Collet: “Alle nuance in dit debat is zoek, als je ziet welke bagger deze vrouwen de laatste tijd over zich heen hebben gekregen. Daarom wilden we een brief opstellen waarin we ons achter deze vrouwen scharen. We willen niets in de schoenen van Bart De Pauw schuiven, maar we willen wel onze solidariteit tonen vanuit de sector. Als iemand een grens trekt, wordt dat blijkbaar heel snel geridiculiseerd. Door de toon van het debat vraag je je af: wie gaat nu nog grensoverschrijdend gedrag durven melden?”

Streep in het zand

De brief wordt vergezeld van de hashtag #streepinhetzand. “Mensen die aan de alarmbel trekken, verdienen onze steun. Het kan niet zijn dat wanneer je een grens aangeeft, je niet ernstig wordt genomen, dat je meteen als ongeloofwaardig wordt neergezet en wordt uitgescholden door wie maar wil”, leest de brief. “Dat is onverdedigbaar en wij voelen mee met de niet te onderschatten impact die deze storm van laaghartige en grove reacties heeft op de levens van deze vrouwen.”

Over het proces tegen De Pauw willen de briefschrijvers zich niet uitspreken. “Dit is geen brief met een mening over een lopende rechtszaak, maar een warme steunbetuiging van collega’s aan collega’s”, staat er te lezen. “Over lopende rechtszaken praten we beter met voorzichtigheid en nuance. Enkel de rechtbank oordeelt. Wat wel van belang is, is de manier waarop we erover praten.”

De brief telt geen lijst met ondertekenaars, maar Collet hoopt dat zo veel mogelijk collega’s hem delen via hun profielen op sociale media. “Er is een zekere schroom om dit in persoonlijke naam uit te spreken”, merkt Collet op. “Maar het is belangrijk dat we ons vanuit de sector achter deze vrouwen scharen.”