Open VLD-partijvoorzitter Egbert Lachaert.
Volledig scherm
PREMIUM
Open VLD-partijvoorzitter Egbert Lachaert. © Belga

ONZE OPINIE. Waarom de discussie over partijfinanciering altijd strandt: eigen partij eerst

Het is bijzonder moeilijk om in je eigen vel te snijden. Vraag maar aan onze politici. Al jaren woedt de discussie over een te gulle partijfinanciering. Al jaren is er consensus: het kan met minder. En al jaren beweegt niemand. Het geld dat Open Vld veil had voor Sihame El Kaouakibi zwengelt de discussie weer aan. Maar het debat in 'De Zevende Dag' toonde meteen waarom die discussie altijd strandt: eigen partij eerst.

31 reacties

  • Edgard Geleyns

    3 jaar geleden
    Met partijfinanciering kan men de particratie in leven houden dus ze zal nooit verdwijnen.
  • Ronny Biesen

    3 jaar geleden
    Weg met alle dotaties in de politiek. Enige juiste oplossing en probleem is opgelost.
  • Gino Denil

    3 jaar geleden
    Wie zijn politieke ideologie of zijn religie wil uitdragen zou dat op eigen kosten, via bijdragen van zijn leden moeten doen. En zijn het nu niet net die partijen voor wie gratis niet bestaat die dat gratis op kosten van de belastingbetaler willen doen. En om te vermijden dat ondernemers een regering kopen zou ook partijfinanciering van uit die hoek verboden moeten zijn of blijven.
  • chris delanghe

    3 jaar geleden
    Dat de politiekers op bergen belastingsgeld zitten is voor niets goed. Dàt zien we keer op keer na het ene volgende schandaal op het andere.En we weten ook dat daar net om die redenen heel wat louche figuren rondlopen. Figuren die zich niet gedragen moeten gewoon levenslang verbod krijgen nog een politieke functie te hebben of een mandaat! We hebben in dit land 5 regeringen. Dus héél veel vriendjes waarvoor doelbewust een lucratief postje wordt gecreerd met tal van "mogelijkheden"
  • jan boden

    3 jaar geleden
    De situatie doet me denken aan de tijd dat Siegfried Bracke voorzitter van de Kamer was. Het loon was daar nooit een issue tot iemand van de N-VA de functie kreeg toegewezen. Toen was het plotseling wel mogelijk om het loon met maar liefst 30 % te verminderen. Geef een minimum voor startende partijen en stel een maximum voor alle partijen. Ter vergelijking : in Nederland krijgen de partijen 16,2 miljoen tegen 72,4 miljoen hier.