Van Gucht: ‘Daling ziekenhuisopnames mogelijk vroeg effect vaccinaties’

Het dagelijkse aantal nieuwe ziekenhuisopnames is in de periode van 9 tot 15 februari met 3 procent gedaald, ook het gemiddeld aantal nieuwe besmettingen daalde met 20 procent. Tijdens de persconferentie dinsdag werd duiding gegeven bij deze cijfers. Er werd ook gewaarschuwd voor Russische vaccins die in de omloop zouden zijn in ons land maar ‘niet werden goedgekeurd’.

We zitten opnieuw in een fase waarin alle coronacijfers dalen, aldus viroloog Steven Van Gucht. ‘Het is de achtste dag op rij dat de besmettingscijfers dalen in vergelijking met de week eerder’, gaat hij verder, al maakt hij daar wel een kanttekening bij: ‘Het aantal testen is de voorbije week gedaald met 14 procent. De daling van het aantal besmettingen wordt dus ook deels verklaard door een daling van het aantal testen, in het bijzonder bij de tieners. Het heeft waarschijnlijk ook te maken met de afkoelingsweek in het Vlaamse secundair onderwijs.’

De daling doet zich voor over het hele grondgebied en is het meest uitgesproken in de provincies Limburg en Vlaams-Brabant. Ook over alle leeftijdsgroepen vindt een daling plaats, al is de grootste afname zichtbaar bij de 90-plussers.

Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames daalt nu al vijf dagen op rij. ‘Deze daling is vooral gedreven door een daling van de ziekenhuisopnames uit de woonzorgcentra. Mogelijk is dit een vroeg effect van de vaccinaties. Maar het is nog moeilijk om dit te onderscheiden van de onderliggende dalende trend die al eerder zichtbaar was in onze woonzorgcentra.’

Van Gucht voegt daar wel aan toe dat over een iets langere termijn bekeken de ziekenhuisopnames op een plateau blijven hangen. Sinds begin januari werden er dagelijks tussen de 100 en 150 mensen opgenomen.

‘Russische vaccins niet goedgekeurd’

Ook Sabine Stordeur (UCL), lid van de federale taskforce vaccinatie, was aanwezig tijdens de persconferentie. Ze wees er op dat ‘we pas naar de normale gang van zaken kunnen gaan wanneer 70 procent van de bevolking gevaccineerd is’. Ze voegde er aan toe dat de informatiecampagne rond het vaccineren zal blijven duren tot het einde van de vaccinaties. Die campagne wordt ook online via websites en sociale media gevoerd. In het Nederlands heet de campagne ‘Laat je vaccineren’. Stordeur benadrukt dat de campagne iedereen wil bereiken en informatie dus bijvoorbeeld in verschillende talen beschikbaar is. Ook wordt de gemoedstoestand van de bevolking gemeten via enquêtes en de campagne aangepast indien nodig. ‘Alle informatie kan teruggevonden worden via info-coronavirus.be’, klonk het nog.

Stordeur waarschuwde verder voor valse vaccins die in de omloop zouden zijn. ‘Blijkbaar gaat het vooral om Russische vaccins. Deze zijn niet goedgekeurd op veiligheid en werkzaamheid. We raden daarom iedereen aan om deze vaccins niet te kopen.’

‘Je kan gratis een veilig en werkzaam vaccin krijgen in een woonzorgcentrum, ziekenhuis of vaccinatiecentrum’, benadrukte Stordeur.

(mg, cevt)