Kristof Michiels en Pieter De Wulf stellen de nieuwe Monopoly met Belgische discotheken voor in de Hasseltse Versuz. ©  Sven Dillen

Stem Zillion, Café d’Anvers of Highstreet in Monopoly Discotheken

Al bijna een jaar moeten we het missen om de benen los te gooien op een dansvloer en zijn we veroordeeld om ons plezier thuis te beleven, bijvoorbeeld via een gezelschapsspel. 1 + 1 = 2, moeten ze gedacht hebben bij Groep 24, het bedrijf dat nieuwe spelvarianten ontwikkelt van oerklassieker Monopoly. Eind november komt er een speciale discotheekversie van het spel op de markt. Jij kan zelf mee beslissen welke roemruchtige danstempels uit het verleden een plekje verdienen op het bord.

Het iconische gezelschapsspel Monopoly bestaat intussen in tientallen, zo niet honderden varianten en nu komt daar ook een versie met discotheken bij. 22 vakjes zullen gevuld worden met discotheken van vroeger en nu, gaande van kleine zaaltjes met een zekere cultstatus tot mega-danstempels. De helft van de vakjes wordt gekozen door de spelmakers. “Een daarvan kunnen we al verklappen, de Versuz in Hasselt. De andere tien bepalen we in samenspraak met medebedenker hiphop-dj 4T4 (aka Kristof Michiels, red.), die op de goedkope plekken op het bord ook wat plek wilt vrijhouden voor kleinere dancings waar een verhaal aan vastzit”, zegt Pieter De Wulf van spelproducent Groep 24.

Voor de elf resterende plekjes doen de makers beroep op het grote publiek. Via een online stemformulier kan je kiezen tussen een waslijst aan legendarische discotheken, die allen gemeen hebben dat ze helaas tot het verleden van het illustere nachtleven behoren. Bij de kandidaten zitten opvallend veel dancings uit Antwerpen en de rest van de provincie, waaronder Café d’Anvers, de Fill Collins Club, Petrol, Noxx, Café Capital, Klub Goud, Zillion en de Ancienne Belgique in de stad, maar ook Fabiola in Heist-op-den-Berg, Carat in Grobbendonk, Club X in Wuustwezel, Illusion in Lier, Highstreet in Hoogstraten, Dixies in Brasschaat en Reflex in Stabroek.

En de lijst is nog niet volledig. “We hadden een lijst van 20 tot 30 oude discotheken voor ogen, maar sinds een paar dagen worden we overstelpt met verzoeken om nog dancings toe te voegen aan de lijst. Zo zitten we nu al met een lijst van 50 discotheken waarop gestemd kan worden”, zegt De Wulf.

Zillion

Meer dan 8.000 mensen brachten al hun stem uit op de poll, die loopt tot eind deze week. Cherry Moon in Lokeren voert de voorlopige tussenstand aan, gevolgd door Illusion, Zillion, Boccacio in Destelbergen en Café d’Anvers.

“Ik werd net nog opgebeld door Frank Verstraeten van Zillion die razend enthousiast is en me vertelde dat hij van plan is zijn mailbestand van 40.000 bezoekers van de Antwerpse discotheek aan te schrijven. Zillion lijkt dus al verzekerd van een plek op het bord”, lacht De Wulf.

Maar Frank Verstraeten is dus lang niet de enige discotheek-uitbater die hengelt naar eeuwige roem op het Monopoly-bord. “We waren aanvankelijk een beetje bang dat dit spel misschien niet zou aanslaan, maar deze aandacht overtreft onze stoutste verwachtingen. Velen zeggen mij ook dat hiermee eindelijk nog eens een positief verhaal gebracht wordt rond hun sector. De timing voor dit spel kon dus ook niet beter”, zegt De Wulf, die hoopt het spel tegen november 2021 in de winkelrekken te krijgen.

 joro