In 2018 daverde de tribunes van het Bosuilstadion nog iets meer dan gewoonlijk door zwaar vuurwerk. Tientallen fans liepen gehoorschade op. ©  BELGA

2 jaar celstraf en stadionverbod geëist voor vuurwerkbom op Bosuil

ANTWERPEN -

Het Antwerpse parket heeft een celstraf van twee jaar en een stadionverbod van acht jaar geëist tegen Antwerpsupporters Chass V.E. en Vincent V., omdat ze in mei 2018 een zware vuurwerkbom lieten afgaan in het Bosuilstadion. Tientallen fans liepen gehoorschade op. “Ik had nooit verwacht dat het zo’n zware knal zou veroorzaken”

De feiten dateren van 12 mei 2018, tijdens de thuiswedstrijd van Antwerp tegen Sint-Truiden. Op tribune 2 klonk plots een zware knal die het hele stadion deed daveren. Wat voor vuurwerk tot ontploffing werd gebracht, is nooit duidelijk geworden uit het onderzoek. Advocaat Omar Souidi, de raadsman van Chass V.E., sprak over een “bommetje”. Beklaagde Vincent V. gaf een beschrijving aan de rechter die eerder doet vermoeden dat het om een beruchte cobra ging, illegaal vuurwerk. “Het ging om een kokervormig stuk vuurwerk van 10 tot 15 centimeter, met een opvallend lange lont. De diameter? Het had ongeveer de diameter van een stuk van 20 of 50 cent. Ik dacht daarom dat het om een rookbom ging.”

Het beruchte cobra-vuurwerk knalt luider dan gewoon vuurwerk. ©  RR

De gevolgen van de extreem luide ontploffing waren niet min. Tientallen supporters meldden zich in de ziekenhuizen met oorpijn, oorsuizingen en hoofdpijn. Een enkeling kreeg een stuk beton in het gezicht en één supporter liep schade op aan zijn jas, omdat een stuk van de bom door het textiel brandde. Meerdere slachtoffers klagen tot vandaag over oorpijn, oorsuizingen, pieptonen en gehoorverlies. Een politieman zag zich genoodzaakt om een oorapparaat aan te schaffen.

“Het hoort erbij”

Het Openbaar Ministerie vervolgt Chass V.E. en zijn makker Vincent V. wegens opzettelijke slagen en verwondingen met blijvende arbeidsongeschiktheid tot gevolg. “Het bezit van en het afsteken van vuurwerk in voetbalstadions is verboden”, aldus de procureur. “De beklaagden hebben de voetzoeker opzettelijk meegenomen én afgestoken.”

Het Openbaar Ministerie vordert twee jaar gevangenisstraf en een stadionverbod van acht jaar voor de twee vrienden, die eerder ook al een stadionverbod opgelegd kregen door de Belgische Voetbalbond.

Advocaat Omar Souidi meent, op basis van de voetbalwet, dat de strafvordering “vervallen” verklaard dient te worden en zijn cliënt op procedurele gronden vrijuit moet gaan. De raadsman van Chass V.E. betoogt dat het Openbaar Ministerie verzaakt heeft om de voetbalcel van Binnenlandse Zaken in te lichten. Ondergeschikt meent Souidi dat zijn cliënt zich enkel schuldig kan hebben gemaakt aan onopzettelijke slagen en verwondingen.

“Hij is onvoorzichtig geweest, door dat bommetje af te steken”, zegt Souidi. “Maar hij kon nooit vermoeden dat de knal zo luid zou zijn. Hij ging ervan uit dat het een knal zou geven, zoals er zo vaak te horen zijn op tribune 2 in het Bosuilstadion. Dat is dé sfeertribune in het Belgische voetbal. Voetzoekers en bengaals vuur horen daar bij de voetbalbeleving. Hij geeft toe dat hij in de fout ging, maar kon totaal niet voorzien dat de gevolgen zo ernstig zouden zijn.”

  jvda

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER