Vlaams begrotingstekort ruim 700 miljoen euro lager dan verwacht

Dankzij minder uitgaven is de Vlaamse regering erin geslaagd om het gat in de begroting te verkleinen met 708 miljoen euro.

De coronacrisis heeft de regering vergaande maatregelen doen nemen om de pandemie in te perken. Om de getroffen werknemers en bedrijven financieel te steunen, kwamen er een hele reeks steunmaatregelen. In totaal schreef de regering daarvoor 3,5 miljard euro aan uitgaven in.

Minder uitgegeven aan steunmaatregelen

Nu blijkt dat de regering zo’n 300 miljoen euro minder heeft uitgegeven aan economische steunmaatregelen. Dat komt omdat voornamelijk bedrijven minder steunaanvragen hebben ingediend na de heropening van niet-essentiële winkels.

De coronacrisis heeft er ook voor gezorgd dat de overheid de vaste overheidsuitgaven zag dalen. Zo heeft ze 133 miljoen euro minder subsidies uitbetaald aan de dienstenchequesector. Voorts werd er 50 miljoen euro minder geïnvesteerd in schoolgebouwen.

De regering kon overigens rekenen op een aantal budgettaire meevallers. Zo werd er op vrachtverkeer een hogere kilometerheffing geïnd. Door de brexit hebben bedrijven grotere voorraden aangelegd, waardoor er meer vrachtwagens over de Vlaamse wegen reden. De Vlaamse overheid heeft ook 161 miljoen meer registratierechten geïnd. In 2020 zijn er meer woningen verkocht.

‘Geen reden tot juichen’

Dat het tekort lager uitvalt, is ‘uiteraard geen reden tot juichen’, reageert minister van Begroting Matthias Diependaele (N-VA). ‘Onze begroting blijft bloedrood kleuren, en de uitdaging de komende jaren is enorm’, zegt de minister. 

De minister heeft het over een onzekere situatie. ‘Elke verandering – in groeicijfers, coronamaatregelen en steunmechanismen – zorgt voor een enorme impact op de begroting. Gelukkig hebben we in Vlaanderen een voorzichtige begrotingstraditie’, klinkt het.

Meer