Rector Universiteit Antwerpen niet blij met nieuwe campus van KU Leuven in Antwerpen: "Samenwerken wordt moeilijk"

Het nieuws dat de KU Leuven een nieuwe campus gaat oprichten in het centrum van Antwerpen, valt niet in goede aarde bij de Universiteit Antwerpen. De KU Leuven zal het voormalige Provinciaal Veiligheidsinstituut aan de Jezusstraat ombouwen tot een campus die ook een ontmoetingsplek voor haar studenten in Antwerpen moet worden. Als je ons op die manier concurrentie komt aandoen, zal het moeilijk zijn om samen te werken, waarschuwt de rector van de UA.
 

De KU Leuven heeft nu drie locaties in Antwerpen. Het is wel de bedoeling dat de campus Sint-Andries binnen enkele jaren verhuist naar de nieuwe locatie aan de Jezusstraat, vlakbij de Meir in hartje Antwerpen. Daar komt onder meer infrastructuur voor de tolkenopleiding van de KU Leuven, een bibliotheek, leslokalen, een restaurant en plekken om te studeren. De nieuwe campus moet ook een ontmoetingsplaats worden voor de zowat 1700 studenten van de KU Leuven in Antwerpen.
 

Wij vissen niet in de vijver van andere universiteiten in hun stad
Herman Van Goethem, rector UA

De plannen zijn niet naar de zin van de Universiteit Antwerpen. "Dit is iets wat wij nooit zouden doen", zegt rector Herman Van Goethem. "Wij zijn tegen het concept van een universiteit die zich in heel Vlaanderen wil verspreiden. Er is natuurlijk vrijheid van onderwijs dus we kunnen het ook niet beletten. We nemen er akte van maar betreuren het. Het is ook moeilijk om samen te werken met een universiteit die een beleid voert zoals de KU Leuven. Wij vissen niet in de vijver van andere universiteiten in hun stad. Als we zouden denken aan een samenwerking, moeten we misschien eerder uitkijken naar de universiteiten van Gent of Brussel. Het is wat het is."

In het najaar van 2023 neemt de KU Leuven haar intrek in het gebouw aan de Jezusstraat in Antwerpen.  Dat wordt eerst grondig gerenoveerd.
 

Meest gelezen