Europese Commissie bestelt nog 600 miljoen extra vaccinsvan Pfizer-BioNTech en Moderna

 ©  AFP

 ©  AFP

1 / 2
thumbnail:  
thumbnail:  
Bron: BELGA

De Europese Commissie heeft nieuwe contracten gesloten met Pfizer-BioNTech en Moderna voor de aankoop van tot 600 miljoen bijkomende doses van hun coronavaccins, zo heeft ze woensdag bekendgemaakt.

“Ik ben tevreden te kunnen aankondigen dat de Commissie vandaag een tweede contract met Moderna heeft goedgekeurd om een bijkomende 300 miljoen doses van zijn vaccin aan te kopen”, zo verklaarde von der Leyen woensdagmiddag bij aanvang van de presentatie van een nieuw plan om varianten van het coronavirus aan te pakken.

Het vaccin van Moderna werd begin dit jaar toegelaten op de Europese markt. Vorig najaar had de Commissie al een eerste contract met de Amerikaanse onderneming gesloten voor de aankoop van 160 miljoen doses. Het nieuwe contract voorziet nu dat er in het derde en vierde kwartaal van dit jaar nog eens 150 miljoen doses geleverd worden, met een optie voor nog eens 150 miljoen doses in 2022.

Voorwaardelijke markttoelating

Intussen bevestigde eurocommissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides dat de Commissie op woensdag ook een tweede akkoord met Pfizer-BioNTech gaat ondertekenen. Ook in dit contract gaat het volgens Kyriakides om maximaal 300 miljoen doses. Volgens de bedrijven is er een akkoord over 200 miljoen doses die normaal gezien dit jaar worden geleverd. 75 miljoen ervan zouden zelfs nog in het tweede kwartaal volgen. Daarnaast is er een optie voor 100 miljoen bijkomende doses.

De vaccins van Pfizer-BioNTech en Moderna zijn de eerste die een voorwaardelijke markttoelating voor de Europese Unie hebben gekregen. Ze behoren tot een nieuwe categorie vaccins op basis van messenger-RNA (mRNA). Die zouden snel aangepast kunnen worden aan nieuwe varianten. De Commissie presenteerde woensdag een nieuw plan rond varianten, waarbij ze onder meer inzet op aangepaste aankoopcontracten en snellere goedkeuringsprocedures voor vaccins die mutaties van het coronavirus de baas kunnen.

“Het contract is niet enkel belangrijk voor onze noden op korte termijn, maar ook om de snelle verspreiding van nieuwe varianten te beperken”, zei Kyriakides over het contract met Moderna. Ceo Stéphane Bancel bevestigde dat er gesprekken lopen over de voorbereiding van 2022 en mogelijke varianten. “Moderna is vastberaden om hard te werken aan het op de markt brengen van vaccinboosters met de relevante varianten om deze wereldwijde pandemie aan te pakken”, zei hij in een persbericht.

Buurlanden en Afrika

Met de nieuwe contracten heeft de Europese Commissie intussen een portefeuille voor mogelijke leveringen van minstens 2,6 miljard doses. Daarmee wil ze niet enkel inspelen op scenario’s waarbij herhaaldelijke inentingen nodig zouden zijn. Een deel is ook bestemd voor oostelijke en zuidelijke buurlanden van de Europese Unie en voor Afrika, zo maakte von der Leyen woensdag duidelijk op de persconferentie.

De Commissie onderhandelt namens de lidstaten voorkoopcontracten met de farmabedrijven. Daarbij biedt ze ook al Europees geld voor research en opschaling van de productie. Eenmaal de vaccins worden toegelaten en geleverd kunnen worden, is het aan de lidstaten om de vaccins effectief aan te kopen. Von der Leyen zei woensdag dat de contracten voor ongeveer vier miljard euro aan vooruitbetalingen voor research en productie omvatten. Met betalingen voor effectieve leveringen vertegenwoordigen de contracten een totale waarde van 33 miljard euro.

Tot nu toe zijn voorkoopcontracten gesloten met zes producenten. Drie vaccins zijn al effectief toegelaten tot de Europese markt: die van Pfizer-BioNTech, Moderna en AstraZeneca. Samen leverden ze tot dusver 33 miljoen doses aan de lidstaten. 22 miljoen mensen hebben al minstens één prikje gekregen, zeven miljoen mensen hebben al twee doses toegediend gekregen. De Amerikaanse farmareus Johnson & Johnson diende dinsdag op zijn beurt een aanvraag voor een voorwaardelijke markttoelating voor zijn vaccin in. Daarover zou midden maart een oordeel worden geveld.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen