Ondanks linken met Russische maffia had Staatsveiligheid tegen bezwaar tegen naturalisatie Chodiev

© Bloomberg via Getty Images

De Staatsveiligheid heeft het parket van Nijvel niet geïnformeerd over mogelijke banden tussen Patokh Chodiev en de Russische maffia, terwijl de dienst wel over aanwijzingen beschikte. Dat bleek woensdag in de parlementaire onderzoekscommissie naar het dossier Kazachgate, die dezer dagen onderzoek voert naar de naturalisatie van Chodiev in 1997.

De Oezbeekse miljardair staat centraal in het dossier-Kazachgate. De onderzoekscommissie gaat na hoe het komt dat de verruimde minnelijke schikking - de afkoopwet - enkele jaren gelden plots snel groen licht kreeg in het parlement. Chodiev was de eerste die van de nieuwe wet gebruik kon maken. Volgens onthullingen in de media zou daarvoor druk zijn uitgeoefend door het Elysée, om een deal met Kazachstan niet in de weg te staan.

Voorzitter Guy Rapaille van het Comité I, dat toeziet op de inlichtingendiensten, stelde dat de Staatsveiligheid halfweg de jaren negentig een link maakte tussen Chodiev en de georganiseerde misdaad en de Russische maffia. Toen Chodiev in 1996 een naturalisatieverzoek indiende en het parket van Nijvel bij de Staatsveiligheid polste of die over informatie over hem beschikte, kwam het antwoord dat er “niets te melden” was.

Een “verbazend” antwoord. Over de reden waarom Chodiev die stempel meekreeg, kon Rapaille geen antwoord kwijt. Die vraag moet de commissie aan de Staatsveiligheid stellen, al merkte Rapaille op dat het om informatie van 20 jaar geleden gaat en dat verschillende mensen van de Staatsveiligheid intussen met pensioen zijn of zelfs overleden. Ook na de naturalisatie bleek uit documenten dat de Staatsveiligheid banden tussen Chodiev en de Russische maffia suggereerde, luidde het voorts.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen