Wanneer word ik gevaccineerd? En hoe werkt de oproepingsbrief? Alles wat je moet weten over de vaccinatie

De Heizel in Brussel bereidt zich voor op drukke dagen. ©  BELGA

De beelden van volledig uitgeruste vaccinatiecentra gaan het land rond, en dat doet uitkijken naar die eerste dosis. Maar wanneer kan je die verwachten? En wat moet je precies doen als je een oproepingsbrief in de bus krijgt?

Max De Moor

Zo’n 370.000 Belgen hebben intussen hun eerste dosis met een coronavaccin gekregen. Het gaat dan voornamelijk om bewoners van woon-zorgcentra en zorgpersoneel. Ondertussen oogt de evolutie van de pandemie hoogst onzeker, nu nieuwe varianten overal de kop opsteken en onrust veroorzaken. Maar er schijnt licht aan het einde van de tunnel: vaccinatiecentra verspreid over het land staan klaar om de komende maanden massaal vaccins toe te dienen.

LEES OOK. Nieuwe varianten veroveren de wereld, maar toch daalt aantal besmettingen bijna overal: maken we ons nodeloos zorgen? (+)

Wanneer word ik gevaccineerd?

De overheid werkt met een prioriteitenstrategie. In januari en februari worden bewoners en personeel van woon-zorgcentra, ziekenhuispersoneel, personeel uit de eerstelijnszorg (huisartsen, apothekers, ...) en de collectieve zorgvoorzieningen gevaccineerd. In maart komen alle mensen van 65 jaar of ouder aan de beurt. Ook mensen met risico op bepaalde gezondheidsproblemen komen aan bod, zoals wie ademhalingsaandoeningen heeft, diabetes type 1 en 2, obesitas, … Mensen uit essentiële beroepscategorieën staan gepland voor april en mei, al is er nog discussie over wie precies tot die groep behoort. Vanaf juni is het dan aan iedereen boven 18 jaar.

Onderzoek over het vaccineren van kinderen loopt nog. Voorlopig hoeven zij niet aan te schuiven voor een prik.

De planning is ook onder voorbehoud. De leveringen van de vaccins zijn onderhevig aan schommelingen. De overheid rekent ook nog op de goedkeuring van het vaccin van farmabedrijf Johnson & Johnson.

Hoe weet ik waar en wanneer ik aan de beurt ben?

Vanaf maart krijgt iedereen die in aanmerking komt voor een vaccin een oproepingsbrief van het Agentschap Zorg en Gezondheid in de bus. Dat gebeurt zo’n twee weken voor jouw geplande vaccinatie. De brief stelt meteen twee tijdstippen voor: een voor de eerste dosis, en een volgende voor de tweede dosis. Je krijgt ook de mogelijkheid om die data te verzetten, als ze je niet uitkomen. De locatie staat wel vast, maar het zal altijd een vaccinatiecentrum in uw buurt zijn. Belangrijk: je moet de afspraak vooraf nog bevestigen. De instructies daartoe staan in de brief.

Vaccinatie is niet verplicht. Om vaart te maken in de strijd tegen het virus hoopt het Agentschap Zorg en Gezondheid natuurlijk dat zo veel mogelijk mensen ingaan op de uitnodiging. Wie toch geen vaccinatie wenst, wordt wel gevraagd zich af te melden zodat het tijdslot vrijkomt.

Ben ik meteen beschermd na een vaccin?

Nee. Het lichaam begint pas na 10 tot 14 dagen antistoffen aan te maken. Bovendien wordt de bescherming nog versterkt met een tweede dosis. Voor het vaccin van Pfizer/BioNTech moet er drie weken tussen beide dosissen gelaten worden, voor de andere vaccins vier weken.

Bovendien is een vaccin niet 100 procent effectief: in de eerste plaats vermindert het de ernst van het ziekteverloop. Het doel is om op die manier het zorgsysteem in België te vrijwaren. Onderzoekers verwachten ook dat het virus zich minder gemakkelijk zal verspreiden, wanneer voldoende mensen gevaccineerd zijn. Dat moet wel nog aangetoond worden.

Voorlopig dient iedereen zich dus aan de basismaatregelen te houden: afstand houden, mondmasker dragen wanneer dat niet kan, handen wassen, en kamers voldoende verluchten.

Welke vaccins worden toegediend in ons land?

België volgt de Europese vaccinatiestrategie. Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) heeft voorlopig drie vaccins goedgekeurd na uitgebreide controle: Pfizer/BioNtech, Moderna en AstraZeneca. Die worden in ons land toegediend. Omdat de werking van het AstraZeneca-vaccin bij de oudere bevolkingsgroepen nog niet voldoende is aangetoond, wordt dat vaccin voorlopig alleen toegediend bij 18- tot 55-jarigen.

Met Johnson & Johnson zit er een vierde vaccin aan te komen. Het vaccin wacht op een goedkeuring door het EMA. De Europese Unie heeft alvast 200 miljoen dosissen aangekocht.

Ondertussen wordt ook hard gewerkt aan het optimaliseren van de vaccins voor de virusvarianten. Zo zouden de huidige vaccins van AstraZeneca en Johnson & Johnson minder opgewassen zijn tegen de Zuid-Afrikaanse variant.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen