Direct naar artikelinhoud
NieuwsNoodweer VS

Geen elektriciteit en tekort aan drinkbaar water: autoriteiten Texas waarschuwen voor ‘ramp in een ramp’

Een man blaast zijn handen warm in een opvangcentrum in Odessa, Texas.Beeld AP

Meer dan een miljoen Amerikanen zit woensdag lokale tijd nog altijd zonder elektriciteit, als gevolg van een intense koudegolf die grote delen van de Verenigde Staten treft. Alleen al in de staat Texas zitten donderdagochtend (Belgische tijd) nog 1,4 miljoen gezinnen zonder stroom, en in andere staten gaat het om nog eens een paar honderdduizend gezinnen. Verwacht wordt dat de koude nog tot het weekend duurt.

, en

De autoriteiten van de Amerikaanse staat Texas, die getroffen wordt door uitzonderlijk zwaar winterweer en grootschalige stroomuitval, waarschuwen voor een “ramp in een ramp”. Volgens de autoriteiten zitten zeker nog 1,4 miljoen huishoudens in de staat zonder stroom.  Men moet zich erop voorbereiden dat er geen elektriciteit is voor het weekend, waarschuwen de autoriteiten.

Daarnaast zitten bijna 12 miljoen Texanen momenteel met een tekort aan drinkbaar water. Inwoners van zo’n honderd districten in de ‘Lone star state’ hebben de instructie gekregen om water eerst te koken voor consumptie, omdat ook waterzuiveringsinstallaties lijden onder de stroomuitval. 

Ook de ziekenhuizen ondervinden problemen. Zo worden er tekorten aan zuurstof gemeld en zitten ziekenhuizen in Houston, de grootste stad van Texas, zonder drinkwater.

Mensen staan buiten in de kou in de rij om boodschappen te gaan doen.Beeld AP

Meer dan 30 doden

Het herstellen van de elektriciteitsvoorziening wordt nog een hele klus. De productiecapaciteit voor elektriciteit ligt momenteel zo’n 40 procent lager omdat veel gasbronnen en windturbines zijn vastgevroren. Ook buiten Texas zijn er daardoor problemen met de elektriciteitsvoorziening. Het gaat onder meer om Oregon, Louisiana, Mississippi, Kentucky, Ohio, West Virginia en Virginia.

Het winterweer heeft al geleid tot meer dan een dertig doden, in het hele land. De autoriteiten hebben de bevolking opgeroepen tot voorzichtigheid. In North Carolina vielen drie doden en tien gewonden bij een tornado. De autoriteiten vrezen dat het werkelijke dodental hoger ligt, maar dat sommige doden nog gevonden moeten worden.

Verbod op uitvoer van aardgas

De Texaanse gouverneur Greg Abbott heeft de uitvoer van aardgas uit zijn staat verboden om zo snel mogelijk de elektriciteitsvoorziening weer op gang te krijgen. Hij heeft de toezichthouder op de energiemarkt gevraagd om het verbod te handhaven. “Dit zal bijdragen aan een toename in elektriciteit die hier wordt geproduceerd en aan huishoudens in Texas wordt geleverd”, zei de gouverneur woensdag in een persconferentie. De olieproductie en -raffinage in Texas lag woensdag voor de vijfde dag op rij stil.

Mexico, waar het noorden ook zwaar is getroffen door het winterweer, is voor een belangrijk deel afhankelijk van de import van Texaans aardgas. De Mexicaanse minister van Economische Zaken heeft de Amerikaanse overheid daarom ook gevraagd om de Amerikaanse gasleveranties aan Mexico te garanderen.

Studenten poseren voor een foto bij een bevroren fontein aan de universiteit van Baylor in Waco, Texas.Beeld AP