Direct naar artikelinhoud
NieuwsCoronavirus

Werknemers Vaticaan riskeren ontslag als ze vaccin weigeren

Paus Franciscus tijdens Aswoensdagmis in de Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan.Beeld Photo News

De werknemers van het Vaticaan die een vaccinatie tegen Covid-19 weigeren, riskeren sancties of zelfs ontslag. Dat blijkt uit een decreet dat Vaticaanstad vandaag bekendmaakte. De staat stelt ongeveer 5.000 mensen te werk.

en

Een werknemer zonder medische tegenindicaties die een vaccinatie tegen het virus weigert, riskeert “min of meer belangrijke gevolgen, die tot de onderbreking van de arbeidsrelatie kunnen gaan”, zo staat in de tekst die op de officiële website van Vaticaanstad verscheen. De tekst gaat over de volksgezondheid in geval van een gezondheidscrisis zoals de huidige pandemie.

Het decreet betreft ook mensen die voor een betrekking bij het Vaticaan solliciteren. Als ze het vaccin weigeren, kan het zijn dat ze niet worden aangeworven. In het decreet wordt benadrukt dat een weigering “ook een risico voor anderen kan vormen”.

Het niet dragen van een mondmasker en het niet naleven van de afstandsregels kunnen in Vaticaanstad boetes van 25 tot 50 euro opleveren, op de schending van de quarantaine staan boetes tot 1.500 euro. Het Vaticaan begon in januari met de vaccinatie van alle werknemers. Zij kunnen zich gratis laten inenten. Paus Franciscus en paus emeritus Benedictus XVI zijn al gevaccineerd.

Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in onze liveblog