Alcoholische dranken worden betalend voor politici

© BELGA

Het Bureau van de Kamer heeft vanmiddag unaniem beslist drank - alcoholische en andere - betalend te maken, zo meldt Kamervoorzitter Siegfried Bracke in een persbericht.

boj/jfs

“Het Bureau ziet voorts, na het bekijken van de verbruikscijfers, geen reden om het alcoholgebruik verder te beperken”, klinkt het nog in het persbericht. Zo blijkt dat de Kamerleden gemiddeld drie glazen bier drinken per maand, en twee glazen wijn. Andere alcoholische dranken worden niet geschonken.

Kamervoorzitter Siegfried Bracke wenst verder geen cijfermateriaal kwijt te geven. Maar op basis van de weinige gegevens die hij vrijgeeft, zou je kunnen stellen dat de 150 parlementairen samen tot nog toe gemiddeld 2.227,5 liter bier en 675 liter wijn jaarlijks gratis konden verbruiken. Volgens de FOD Economie kost een glas bier in ons land gemiddeld 2 euro. Dat kan betekenen dat alleen al het bierverbruik van de parlementairen jaarlijks zo’n 13.500 euro kost aan de staatskas. De prijs voor een glas wijn is veel moeilijker te bepalen, dat hang hoofdzakelijk af van de kwaliteit van de wijnen.

Hoeveel de parlementairen straks moeten betalen voor een glas bier of een glaasje wijn, is nog niet bepaald. Voorlopig gaat het wel slechts om een principiële beslissing. Of bijvoorbeeld ook de koffie tijdens commissiezittingen betalend wordt, ligt nog niet vast.

Onaangenaam

“Sommige parlements­leden werden heel onaangenaam als ze gedronken hadden. Wij stellen voor om te bekijken of het nog van deze tijd is om alcohol te serveren in het parlement. Op andere werkplekken is dat ook niet meer het geval”, klaagde ex-senaatsvoorzitter Danny Pieters (N-VA) aan in Het Nieuwsblad. Hij leidde de deontologische commissie die voorstelde om de gratis alcohol in het halfrond te schrappen en zo de kwaliteit van het debat te verhogen. Maar toen besloten Bracke en de fractieleiders daar niet op in te gaan.

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) stelde na de heisa voor om de verplichte alcohol- en drugspreventie die vandaag al bestaat in de privéondernemingen, door te trekken naar de overheidssectoren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen