Direct naar artikelinhoud
NieuwsLieven Annemans

Lieven Annemans krijgt kritiek na delen van filmpjes die vaccins in twijfel trekken

Lieven Annemans.Beeld Wouter Van Vooren

Gezondheidseconoom Lieven Annemans (UGent) ligt opnieuw onder vuur. Dit keer omdat hij via Facebook filmpjes heeft gedeeld, die tegen vaccins en maatregelen pleiten. 

“Wat kon Lieven Annemans nog méér doen om zijn wetenschappelijke geloofwaardigheid onderuit te halen?”, zegt wetenschapsfilosoof Maarten Boudry op Twitter. Boudry zet eronder enkele screenschots uit een filmpje van Pierre Capel, die Annemans op zijn Facebook-profiel heeft gedeeld. 

Pierre Capel getuigde ook als expert in de rechtszaak van de Nederlandse actiegroep Viruswaarheid tegen de avondklok. In het filmpje zegt Capel dat het natuurlijke immuunsysteem bij de meesten volstaat als bescherming. Ook stelt hij een behandeling voor met het antimalariamiddel hydroxychloroquine. 

Ook de voormalige Amerikaanse president Trump was daar voorstander van. Maar de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA waarschuwde tegen het gebruik ervan, omdat het niet helpt tegen corona en ernstige risico’s inhoudt. 

Nog te vinden in de timeline van Annemans: een pleidooi van de advocaat Michael Verstraeten, die zegt dat de coronamaatregelen “geen impact” hebben. Verstraeten schreef eerder teksten op de website van vzw Viruswaanzin. Maar volgens de site is hij daarmee gestopt. Hij werd ook door de Gentse stafhouder op het matje geroepen, nadat hij in een commentaar bij een van zijn video’s had opgeroepen om de doodstraf te overwegen voor virologen.  

Lieven Annemans liet per sms weten “niet meer beschikbaar” te zijn voor commentaar. UGent-rector Rik Van de Walle benadrukt in een reactie eerst het nut van vaccins. “Maar aan de UGent mag iedereen vrijuit spreken”, schrijft Van de Walle. “Zo ook Lieven Annemans. Wie spreekt moet evenwel tegenspraak kunnen verdragen. Wanneer Lieven zich mengt in het inhoudelijke coronadebat dan doet hij dat in zijn persoonlijke naam.”