Rally bitcoin en Amerikaanse beurzen leggen goede doelen geen windeieren

De rally die de Amerikaanse beurzen en bitcoin tot nu toe achter de rug hebben, is niet alleen goed nieuws voor de beleggers. Ook de goede doelen pikken daar een graantje van mee.

Fidelity Charitable, de non-profitorganisatie van Fidelity Investments, heeft vorig jaar twee miljoen giften ontvangen ter waarde van 9,1 miljard dollar. Dat blijkt uit een jaarverslag van de financiële dienstverlener.

De totale waarde van de uitgaande giften lag 24 procent hoger dan een jaar eerder. Zo werd er bijvoorbeeld 500 miljoen dollar geschonken aan goede doelen die helpen bij pandemieën. Schenkingen aan gratis voedselprogramma’s zijn in 2020 zelfs vertwaalfvoudigd.

Geen toeval

Dat zoveel mensen hun rijkdom schenken aan een goed doel komt als geen verrassing. Net zoals in België genieten weldoeners in de Verenigde Staten (VS) van een belastingvoordeel als ze een schenking aan een goed doel doen. Het belastingvoordeel in de VS kan oplopen tot 0,74 cent per geschonken dollar.

Daarenboven zagen veel beleggers vorig jaar hun vermogen gevoelig toenemen. Zo is de S&P500 gestegen met ruim 16 procent en deed de Nasdaq er 43 procent bij. Ook bitcoin had er in 2020 al een stevig parcours opzitten. De waarde van de cryptomunt is tijdens het coronajaar gestegen van zo’n 7.500 dollar tot 32.000 dollar. Ondertussen heeft de munt de kaap van 50.000 dollar gerond.

Volgens het Credit Suisse Global Wealth Report zijn er vorig jaar meer dan 5,5 miljoen miljonairs bijgekomen wereldwijd. In de VS is het aantal miljonairs toegenomen met ruim 2,2 miljoen.

Toch een keerzijde

Het kapitaal dat bestemd is voor een goed doel wordt in de VS bij liefdadigheidsinstellingen, zoals Fidelity Charitable, in een speciaal fonds belegd. Een soort liefdadigheidsrekening als het ware.

Toch is niet alles wat het lijkt. Critici noemen die speciale fondsen een opslagplaats van rijkdom waar het gestorte geld nog jaren kan blijven staan nadat de donateur heeft genoten van het belastingvoordeel. Volgens de liefdadigheidsinstelling National Philanthropic Trust staat er zo’n 140 miljard dollar op de zogeheten DAF-rekeningen (donor-advised funds).

De druk neemt wel toe om het kapitaal veel sneller ter beschikking te stellen van de goede doelen. Eind vorig jaar werd het Initiative to Accelerate Charitable Giving opgericht door een groep filantropen waaronder de Texaanse miljardair John Arnold, investeerder Mike Novogratz en Seth Klarman van de Baupost Group om de wetgevers aan te moedigen de belastingwetgeving te wijzigen zodat het geld sneller naar de non-profitorganisaties zou vloeien.

‘Met meer dan 140 miljard dollar in DAF’s en 1 biljoen dollar in privéstichtingen, is dat een enorm probleem,’ zegt Ray Madoff, professor rechten aan het Boston College, die mee het beleid heeft uitgestippeld van het Initiative to Accelerate Charitable Giving, in een interview met Bloomberg. ‘De huidige regels bieden geen garantie dat deze fondsen ooit hun weg zullen vinden naar de liefdadigheidsinstellingen.’

Lees ook:

Meer