VKA

Sneller benoemen, maar ook sneller ontslaan: akkoord over vaste benoeming leerkrachten

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en de onderwijsvakbonden hebben een akkoord bereikt over de vaste benoeming en de evaluatie van leerkrachten. In afwachting van de officiële voorstelling overmorgen zijn nog niet veel details bekend. De onderhandelingen over de kwestie hebben maanden geduurd.

Bij het kabinet van Onderwijs is te horen dat het akkoord de scholen de nodige tools voor een modern personeelsbeleid aanreikt. Grosso modo komt het erop neer dat leerkrachten sneller benoemd zullen kunnen worden dan nu, maar daartegenover staat dat de evaluatie scherper wordt en leerkrachten indien nodig sneller kunnen worden ontslagen. Bij de vakbonden wordt beklemtoond dat leerkrachten beter zullen worden gecoacht.

De details van het akkoord worden pas bekendgemaakt bij de officiële voorstelling van het akkoord, overmorgen.

In mei vorig jaar al kondigde Weyts aan dat hij beginnende leerkrachten sneller vast wil benoemen. Zo hoopt hij onder meer het lerarentekort aan te pakken. Maar hij zette er wel tegenover dat incompetente leerkrachten ook gemakkelijker kunnen worden ontslagen.

In het verleden stuitte Hilde Crevits (CD&V), de voorgangster van Ben Weyts op Onderwijs, nog op een njet van de onderwijsvakbonden in hetzelfde dossier. 

Meest gelezen