Direct naar artikelinhoud

Nederlandse premier Rutte kondigt enkele versoepelingen aan

Mark Rutte kondigt versoepelingen aan.Beeld EPA

De Nederlandse premier Mark Rutte heeft gisteren enkele versoepelingen in verband met de coronapandemie aangekondigd. Het gaat onder andere om onderwijs, contactberoepen, winkelen en sporten. De avondklok blijft tot 15 maart van kracht.

“We zijn op weg naar betere tijden, een stapsgewijze opening van de samenleving”, aldus Rutte. “Maar voor nu zitten we nog in een lastige fase”, waarmee Rutte expliciet verwees naar de druk op de ziekenhuizen en verpleeghuizen, de opmars van de Britse variant én de derde golf. Maar de andere kant is dat “we het aardig zat aan het worden zijn”, voegde hij toe. “Sociale, economische en psychische gevolgen tellen op. Het schuurt, het knelt, het piept en het kraakt.” 

Alle leerlingen van de middelbare scholen gaan vanaf 1 maart weer een dag per week naar de klas. Vanaf 3 maart mogen niet-essentiële winkeliers klanten ontvangen die zich minimaal vier uur van tevoren hebben aangemeld. Het gaat om maximaal twee klanten per verdieping. Een mondmasker is verplicht. “Het wordt weer mogelijk die schoenen of die jas te passen”, aldus de regeringsleider. Contactberoepen, zoals kappers, worden vanaf 2 maart weer mogelijk, met uitzondering van de sekswerkers. Er komt ook een verruiming voor het sporten door jongeren en jongvolwassenen. Onder de 28 jaar wordt gezamenlijk sportbeoefening in open lucht weer mogelijk.