©  BELGA

Bart De Pauw kent vandaag zijn procesdatum

Bron: BELGA

De correctionele rechtbank van Mechelen houdt donderdag om 13 uur de inleidingszitting in het dossier tegen televisiemaker Bart De Pauw. Er wordt een conclusiekalender bepaald en het wordt duidelijk wanneer het dossier voor de rechtbank zal gepleit worden.

Bart De Pauw werd naar de correctionele rechtbank verwezen voor belaging en stalking met elektronische communicatiemiddelen. De tv-maker en -presentator bracht begin november 2017 zelf naar buiten dat de VRT de samenwerking met hem had stopgezet na klachten over grensoverschrijdend gedrag door verschillende vrouwen met wie hij had samengewerkt.

De Pauw heeft sindsdien steeds volgehouden dat hij niets strafbaars deed en vroeg zelf om een proces. Hij wordt bijgestaan door advocaten Michael Verhaeghe en John Maes.

Negen vrouwen

Op de banken van de burgerlijke partijen zitten negen vrouwen, onder wie actrices Maaike Cafmeyer, Ella-June Henrard, Liesa Naert en Lize Feryn. Ook het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen stelde zich burgerlijke partij. Alle burgerlijke partijen worden vertegenwoordigd door advocaten Christine Mussche en An-Sofie Raes. Drie rechters zullen zich later dit jaar over het dossier buigen. Indien hij schuldig geacht wordt, riskeert De Pauw een maximumstraf van twee jaar cel.

Het proces zou al op 14 januari worden ingeleid maar startte toen met een verzoekschrift vanwege de verdediging met de vraag om een verzegelde enveloppe, met daarin de verklaringen van actrices Maaike Cafmeyer en Liesa Naert bij de preventieadviseur van de VRT, te openen. Dat verzoek werd twee weken geleden door de Mechelse rechtbank afgewezen. De rechters menen dat de KI zich in 2019 reeds over dezelfde vraag boog en de feitenrechters er niet opnieuw over moesten oordelen. Het verzoek werd daarom ongegrond verklaard. De verdediging liet eerder deze week weten niet in beroep te gaan tegen die beslissing om een verdere vertraging van het eigenlijke proces tegen te gaan.

De vraag tot het openen van de verzegelde enveloppe kadert in een andere rechtszaak die Bart De Pauw zelf opstartte tegen de VRT en waarin hij 12 miljoen euro schadevergoeding vraagt voor zichzelf, zijn gezin en zijn bedrijf omdat hij meent dat de stopzetting van de samenwerking gebeurde op basis van voorbarige en vage beschuldigingen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER