©  Sven Dillen

Vastgoedprijzen stijgen: zoveel duurder werd een huis in uw gemeente

Hasselt -

De huizenprijzen in Limburg zijn vorig jaar met gemiddeld 7,4 procent gestegen. Uitschieter is Hamont-Achel, waar een woning in een jaar tijd liefst 17,9 procent duurder werd.

Ruben Steegen

Een huis kopen in Limburg is vorig jaar een pak duurder geworden. Dat blijkt uit cijfers van Fednot, de Belgische federatie van notarissen, dat een opsplitsing per gemeente maakte. De gemiddelde prijsstijging van 7,4 procent herbergt immers grote lokale verschillen. Zo steeg de prijs voor een huis het sterkst in Hamont-Achel, waar kopers in 2020 bijna een vijfde (17,9 procent) meer betaalden voor een woning dan in 2019. “De druk vanuit Nederland neemt opnieuw toe, wat in een grensgemeente als de onze meteen een invloed op de vastgoedmarkt heeft”, weet burgemeester Rik Rijcken (Pro Hamont-Achel), die evenwel benadrukt dat de forse prijsstijging wellicht wordt scheefgetrokken door de verkoopactiviteiten in de villawijken.

(lees verder onder de kaart)

“Er is vorig jaar veel gekocht en verkocht in onze villawijken, wat het gemiddelde meteen naar omhoog trekt”, gaat de Hamontse burgemeester verder. “Het is niet zo dat elk huis plots bijna een vijfde duurder is geworden. Je vindt in onze gemeente zeker nog betaalbare woningen. Al merken we wel opnieuw meer instroom van onze noorderburen. De rand rond Eindhoven wordt ingenomen door expats, waardoor de Nederlanders verhuizen en onder meer bij ons komen aankloppen.”

Duurste

De duurste gemeente is Hamont-Achel niet. Die eer is weggelegd voor Zonhoven, waar u vorig jaar gemiddeld 305.321 euro kwijt was voor een huis (+12,7 procent). Zonhovens schepen van wonen Frederick Vandeput (Open Vld) bevestigt dat de vastgoedmarkt onder druk staat in zijn gemeente. “We trekken veel Hasselaren aan die dichtbij hun stad willen wonen, maar meer ruimte en groen zoeken”, legt Vandeput uit. “Die stadsvlucht naar de rand zorgt ervoor dat huizen hier snel verkopen. We waken er wel over dat kopen in Zonhoven betaalbaar moet blijven. We willen naar een divers aanbod, en daarom bieden we in het centrum kleinere kavels aan zodat iedereen de kans krijgt om zich hier te vestigen.”

De goedkoopste gemeente is en blijft Tongeren, waar een huis vorig jaar voor gemiddeld 204.451 euro van eigenaar verwisselde (+4,4 procent). Dat is ruim 100.000 euro minder dan koplopers als Zonhoven, Hamont-Achel en Zutendaal. “Dat mensen bij ons nog betaalbare huizen vinden, is uiteraard prima nieuws”, onderstreept Tongers schepen van Wonen Johnny Vrancken (sp.a). “De lage woningprijzen zijn te verklaren door het grote aanbod van kleine, gesloten woningen in ons historische stadscentrum. Die prijzen liggen uiteraard een pak lager dan in gemeenten met grote percelen. We leveren elk jaar trouwens heel wat vergunningen voor renovaties af. Het feit dat mensen hier minder geld neerleggen voor een huis betekent dat er meer ruimte overblijft om hun woning op te knappen.”

Waardedaling

Opvallend: in Halen, Pelt, Hoeselt en Heers werd een woning vorig jaar goedkoper. Uitschieter is Halen, waar een huis volgens de notarisbarometer gemiddeld 9,3 procent in waarde daalde. Waar kopers in 2019 nog 256.480 euro voor een huis betaalden, was dat in 2020 nog ‘maar’ 232.500 euro. Een duidelijke verklaring voor die daling heeft Halens burgemeester Erik Van Roelen (CD&V) niet. “Het strookt niet met wat ik zelf ervaar. Huizen vinden hier vlot een nieuwe koper en staan doorgaans niet lang op de markt. Halenaren moeten zeker geen schrik hebben dat hun woning in waarde is gedaald.”

Hasselts notaris Myrrhine Vrolix legt uit dat zeker kleinere gemeenten gevoelig zijn voor prijsschommelingen. “Als er net veel dure of goedkope woningen zijn verkocht in vergelijking met het jaar daarvoor - bijvoorbeeld door de komst van een nieuwbouwproject - heeft dat meteen een invloed”, legt Vrolix uit. “Algemeen zien we wel dat de prijzen in de Limburgse gemeenten sterker stijgen dan die in onze provinciehoofdstad. Dit kan een voorteken zijn dat de prijzen van woningen buiten de stad opnieuw meer aantrekken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer