Liveblog - Engelse data: "Eén prik AstraZeneca of Pfizer doet risico op ernstige covid drastisch dalen bij ouderen"

De coronavaccins van Pfizer en AstraZeneca bieden ook voor ouderen al een goede bescherming na een eerste dosis. Dat blijkt uit een Britse studie. Bij ons blijven bijna alle coronacijfers stijgen. Het aantal doden daalt wel nog altijd, het zijn er nu 24 per dag. Blijf op de hoogte over het coronanieuws met onze liveblog:

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Britse cijfers: één prik van AstraZeneca of Pfizer doet risico op ernstige covid drastisch dalen bij ouderen

Eén prik van het coronavaccin van zowel AstraZeneca als Pfizer/BioNTech doet het risico op ernstige coronasymptomen drastisch dalen bij ouderen. Dat blijkt althans uit cijfers van Public Health England, waarover de Britse regering communiceert. De data moeten wel nog formeel wetenschappelijk geverifieerd worden.

Uit de Britse cijfers blijkt onder meer dat bij de onderzochte 80-plussers één prik van zowel AstraZeneca als van Pfizer het risico op een ziekenhuisopname met ruim 80 procent vermindert, 3 à 4 weken na toediening van die eerste prik. Van die vaccins zijn nochtans twee inentingen nodig om zeker te zijn van een volledige werking.

Vier weken na het toedienen van een eerste prik ligt het aantal symptomatische coronagevallen ook bij 70-plussers al opvallend lager, zo blijkt uit het onderzoek. Voor het vaccin van Pfizer gaat het om een effectiviteit van 57 tot 61 procent, bij AstraZeneca is dat tussen de 60 en 73 procent.

De bevindingen zijn belangrijk. In ons land wordt namelijk onderzocht of de tweede prik inderdaad kan worden uitgesteld én of het AstraZeneca-vaccin goed genoeg werkt bij ouderen. Volgens het huidige advies van de Belgische autoriteiten kan AstraZeneca niet worden toegediend bij 55-plussers.

Britse wetenschappers halen de resultaten aan om te zeggen dat het wel degelijk gerechtvaardigd was om het vaccin van AstraZeneca ook in te enten bij oudere mensen, zoals in het Verenigd Koninkrijk gebeurt. Daar was namelijk twijfel over ontstaan. Al benadrukken de wetenschappers wel dat een tweede dosis nog nodig is voor de beste bescherming. 

Hoewel er nog meer gegevens moeten volgen, zijn deze bevindingen bemoedigend. We hebben er steeds meer vertrouwen in dat vaccins een echt verschil maken
Dokter Mary Ramsay, Public Health England

De cijfers: aantal nieuwe besmettingen stijgt voor de achtste dag op rij

  • Van 22 tot 28 februari werden elke dag gemiddeld 150 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is een sterke stijging met 25 procent in vergelijking met de week voordien. Van 15 tot 21 februari waren er gemiddeld 119 ziekenhuisopnames. Het aantal ziekenhuisopnames neemt dus sneller toe. Gisteren was er op weekbasis nog sprake van een gemiddelde van 144 opnames per dag en een stijging van 20 procent op weekbasis.
  • Gisteren, zondag 28 februari, hebben de ziekenhuizen 127 opnames gerapporteerd aan Sciensano. Zaterdag waren dat er 155. 60 patiënten mochten het ziekenhuis verlaten.
  • In totaal liggen er nu 1.898 coronapatiënten in het ziekenhuis. 408 onder hen liggen op intensieve zorg, 201 patiënten hebben beademing nodig. Die cijfers blijven min of meer gelijk in vergelijking met gisteren.
  • In de week van 19 tot en met 25 februari overleden elke dag gemiddeld 24 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is 36 procent minder dan de week ervoor. Tussen 12 en 18 februari overleden elke dag gemiddeld 38 coronapatiënten. De overlijdenscijfers blijven dus fiks dalen.
  • Tussen 19 en 25 februari werden per dag gemiddeld 2.408 nieuwe besmettingen bevestigd. Dat is 19 procent meer dan de week ervoor (12 - 18 februari, dat was de periode van de afkoelingsweek in het middelbaar onderwijs én de krokusvakantie, waarin er minder testen waren). Het is de achtste dag op rij dat het aantal besmettingen stijgt.
  • Tussen 19 en 25 februari werden dagelijks gemiddeld 39.800 tests afgenomen. Dat is 4 procent meer dan de week ervoor. De positiviteitsratio (het aantal positieve testen op het aantal totale testen) is gestegen met 0,8 procent naar 6,8 procent. Dat betekent dat meer dan 6 op de 100 van de afgenomen testen positief was. Ook gisteren was de positiviteitsgraad gestegen (+1,1 procent).
  • Gisteren, op 28 februari (de laatste dag waarvoor er cijfers zijn), hadden in totaal 495.090 Belgen hun eerste vaccinatie gekregen. 306.482 inwoners kregen hun tweede dosis al.

Je kan de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdensziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins en het aantal toegediende vaccins vindt u bij het FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten) en bij Sciensano. Dat zijn federale cijfers, de Vlaamse vaccinatieteller toont hoeveel mensen in Vlaanderen gevaccineerd zijn.  

Wat is de positiviteitsratio en hoe moeten we die interpreteren? Dat kunt u hier lezen.

Twitter hangt waarschuwingslabel aan misleidende vaccinberichten

Twitter voorziet misleidende berichten over coronavaccins voortaan van een waarschuwing. Gebruikers die dergelijke tweets plaatsen worden bij herhaling tijdelijk geblokkeerd en na vijf keer permanent verbannen van het sociale netwerk.

Het Amerikaanse bedrijf verwijderde al berichten die verkeerde of misleidende informatie over het virus bevatten als die schade kunnen aanrichten. Van dergelijke tweets zijn er inmiddels meer dan 8.400 geschrapt.

Nu steeds meer landen verschillende vaccins gebruiken zijn mensen nog vaker op zoek naar gezaghebbende informatie over de pandemie, verklaart Twitter het aangescherpte beleid. Het brengt berichten die daarnaar verwijzen daarom extra onder de aandacht.

Frankrijk verruimt inenten van AstraZeneca bij 65- tot 75-jarigen met comorbiditeiten

Frankrijk verruimt het inenten van het AstraZeneca-vaccin tegen COVID-19 naar mensen tussen de 65 en 75 jaar met comorbiditeiten. Dat heeft minister van Volksgezondheid Olivier Véran bekendgemaakt.

"Vanaf nu kunnen mensen van vijftig jaar en ouder, met inbegrip van de 65-75-jarigen, die lijden van "wat men noemt comorbiditeiten, kwetsbaarheden", zich laten inenten met AstraZeneca", bij hun "behandelende arts", "in het ziekenhuis dat hen opvolgt" en "binnen enkele dagen in de apotheek", zei de bewindsman op de televisiezender France 2. "Voor mensen van 75 en ouder zal het nog steeds Pfizer of Moderna" zijn dat "in vaccinatiecentra" wordt geprikt.

Aanvankelijk had de Franse regering AstraZeneca voorbehouden aan iedereen die in de zorgzegsector werkt, ook voor wie jonger dan 50 jaar is, en voor twee miljoen mensen die 50 tot 64 jaar oud zijn en te lijden hebben onder een comorbiditeit zoals diabetes, hoge bloeddruk en antecedenten van kanker. Sinds donderdag konden ze bij de huisarts een injectie krijgen.

De Hoge Gezondheidsautoriteit vindt nu volgens Véran dat alle in Frankrijk beschikbare vaccins (AstraZeneca, Pfizer en Moderna) een "opmerkelijke effectiviteit" hebben.

Aantal coronabesmettingen wereldwijd stijgt weer

Na zes opeenvolgende weken van daling, is het aantal geregistreerde coronabesmettingen wereldwijd opnieuw aan het stijgen. Dat heeft WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus gezegd tijdens een digitale persconferentie. "Dit is teleurstellend, maar niet verrassend", zegt Tedros.

Hij stelt dat de stijgende trend zich zowat overal voordoet. Enkel Afrika en de regio ten westen van de Stille Oceaan ontsnappen aan de evolutie. Tedros dringt er bij de internationale gemeenschap op aan niet enkel op vaccinaties te rekenen, maar om ook de belangrijkste basisregels op het vlak van hygiëne te blijven volgen.

Hoofd van het Gezondheidsnoodprogramma bij de VN Michael Ryan waarschuwde dan weer dat het "zeer voorbarig en onrealistisch" is te denken dat de mensheid tegen het eind van het jaar van COVID-19 verlost zal zijn. "Waar we wel vanaf zouden kunnen geraken zijn, als we intelligent zijn, dat zijn de ziekenhuisopnames, de sterfgevallen en de tragedies die met deze pandemie gepaard gaan."

Marc Noppen (UZ Brussel): "Verdubbeling op 10 dagen, 1 afdeling intensieve zorg ligt weer helemaal vol"

Marc Noppen, directeur van UZ Brussel, ziet een toenemend aantal patiënten op zijn dienst intensieve zorg.  “We zien nu 10 dagen op rij een stijging van het aantal opgenomen patiënten. Sinds nieuwjaar zaten we ongeveer op een plateau van 30-35 patiënten, 10 dagen geleden waren we onder 20 gezakt. Wij zeer blij, maar we waren toen iets te optimistisch, want enkele dagen later begon het opnieuw te stijgen. Nu is er een verdubbeling op 10 dagen tijd, we zitten aan 41 patiënten opnieuw en 1 intensieve zorg-afdeling die weer helemaal vol ligt.”

De gemiddelde leeftijd is wat lager. Dat zijn dan mensen voor wie je meer de reflex hebt om absoluut alles te willen doen om hen te redden

Er belanden dus opnieuw meer mensen op intensieve zorg. “Het profiel van de patiënt die zich aanbiedt, is op z’n minst even ernstig als tijdens de 1e en 2e golf, vooral respiratoire klachten. Wat we wel zien, is dat de gemiddelde leeftijd wat lager is. Dat zijn dan mensen voor wie je meer de reflex hebt om absoluut alles te willen doen wat je kan doen om hen te redden. Wanneer het slecht gaat, breng je bijna iedereen naar intensieve zorg. Bij een zeer oude populatie -dat heeft niets met Covid te maken- ga je sneller de wil van de patiënt eerbiedigen, sommige mensen van 90 à 95 jaar willen liever niet meer naar intensieve zorg. Bij jongeren zie je dat minder.”

“We zien nu dat de helft of meer van de besmettingen gebeuren met de exotische varianten, we weten dat die besmettelijker zijn. En het zou misschien kunnen dat die in sommige gevallen ook meer ziektefenomenen geven dan de klassieke variant, maar dat weten we nog niet.”

Bekijk het volledige gesprek in "De afspraak": 

Videospeler inladen...

Japan vraagt China om te stoppen met anale coronatests

Japan heeft aan China gevraagd om geen anale coronatests meer uit te voeren op Japanners die China willen binnenkomen. Dat meldt de BBC. China spoort sinds vorige maand corona ook op via een anale staalafname bij mensen die in quarantaine moeten.

Bij zo'n test wordt een katoenen swab-staafje 3 à 5 centimeter in de anus gebracht en daar zachtjes rondgedraaid. Volgens Chinese dokters zijn zulke staalafnames wetenschappelijk verantwoord omdat herstellende patiënten die negatieve neus- en keeluitstrijkjes afleveren, toch nog positief zouden kunnen testen in hun lagere spijsverteringskanaal.

De Japanse ambassade in Peking kreeg van enkele landgenoten klachten over de procedure, er was bijvoorbeeld spraken van "grote psychologische pijn", schrijft de BBC. Volgens de Japanse regering heeft China nog niet geantwoord.

Belga

Minister van Buitenlandse Zaken Wilmès over coronapaspoort: “Vaccinatie niet koppelen aan vrijheid om te reizen”

Minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) waarschuwt in een tweet voor een “coronapas” die de Europese Commissie begin deze maand zal voorstellen. Met zo'n pas zal je kunnen aantonen dat je coronaveilig bent wanneer je op reis bent. Wilmès voegt eraan toe dat een “pas” het doel van een vaccinatiecertificaat voorbijgaat. Wel is ze voorstander van een Europese aanpak.

Lees meer in dit artikel:

Na de kappers mogen nu ook andere contactberoepen weer aan de slag

Na de kappers op 13 februari mochten vandaag ook andere niet-medische contactberoepen hun vak weer opnemen. Ook tattooshops mochten weer klanten ontvangen, en ook daar moesten meteen wachtlijsten weggewerkt worden.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen