Werkexpert Stijn Baert (rechts).
Volledig scherm
PREMIUM
Werkexpert Stijn Baert (rechts). © Getty Images, Photonews / Gregory Van Gansen

In België verdwijnt 52% van loonmassa in staatskas, in Nederland slechts 37%. Werkexpert: “Overheid neemt veel maar geeft weinig terug”

Vorige week hielden de Belgische vakbonden een actiedag om hogere lonen te eisen. Tegelijk klagen werkgevers dat de lonen in ons land te hoog zijn om te kunnen concurreren met het buitenland. De lonen zijn dus zowel te laag als te hoog. En daar heeft Vadertje staat alles mee te maken. Die zorgt er via allerlei belastingen voor dat er tussen wat de werkgever betaalt en wat de werknemer daarvan overhoudt een enorme kloof bestaat. Hoe komt het dat die zo hoog ligt in België? En hoe kan je als werknemer toch meer overhouden? Onze werkexpert Stijn Baert legt uit. “We belasten de foute personen.”

226 reacties

  • Bart Standaert

    3 jaar geleden
    De voedselprijzen zijn op een jaar tijd met meer dan 20% gestegen (Colruyt, anderen nog meer). Ze steken dat geld in hun zakken maar willen het niet in een loonsverhoging steken. We betalen meer voor hetzelfde maar wel met hetzelfde loon. Ze zouden allemaal moeten stoppen met onze belastingen te betalen. Ze kunnen niet iedereen in het gevang steken of deurwaarders sturen.
  • Jean-pierre Thierens

    3 jaar geleden
    0,4% op 2 jaar ! Dat is lachen met de mensen . De index is een nul operatie . Dus zeg niet dat er een loonsteiging is van meer dan 3% . Eerst krijgen de bedrijven door de overheid allerlei kortingen door corona . Hier is het V.B.O. positief , het is in hun voordeel . Als de werknemers iets meer vragen dan een aalmoes + een menswaardig minimumloon dan schermen ze met de concurrentie .
  • Pierre Vaneylen

    3 jaar geleden
    Als de lonen in de zorg met 250€/maand stijgen ; door wat wordt dat betaald denkt ge ? idem de massale overuren die de politie klopt?
  • Daan Roos

    3 jaar geleden
    Waarom zijn de huizen in Nederland doorgaans zeer goed onderhouden? Omdat onderhoud fiscaal aftrekbaar is. En de wegen, en de kanalen, en de sluizen. Alles wordt onderhouden. Ziektekosten verzekering is duurder maar is het meer dan waard. Onderwijs idem
  • Pieter Werlo

    3 jaar geleden
    Tim Peeters: inderdaad. Het is frustrerend om steeds maar aan de betalende kant te zitten. En ik verwacht dat, op het moment dat ik hulpbehouvend word, vadertje staat daar oostindisch doof voor zal zijn.