Direct naar artikelinhoud
Stand van zakenCoronacijfers

Besmettingen stijgen opnieuw minder hard in ons land

Besmettingen stijgen opnieuw minder hard in ons land
Beeld ANP

De trends in de besmettingen met het coronavirus en de daaruit voortkomende ziekenhuisopnames blijven stijgend in België. Dat blijkt uit de nieuwe cijfers op de website van gezondheidsinstituut Sciensano. De stijging van het aantal besmettingen lijkt wel opnieuw minder hard te gaan.

en

Tussen 21 en 27 februari werden dagelijks gemiddeld 2.393 nieuwe besmettingen vastgesteld, 9 procent meer dan in de week voordien. Gisteren bedroeg de stijging nog 12 procent, de dag ervoor 19 procent en de dag daarvoor 23 procent. De snelheid van de stijgende curve neemt dus af.  In totaal zijn in ons land nu al 774.344 besmettingen bevestigd.

In onderstaande tabel tonen we ook de laatst beschikbare dagcijfers van het aantal besmettingen. Elke rij daarin toont een dag uit het zevendaags gemiddelde, links uit de laatste week en rechts dezelfde dag uit de week daarvoor. 

Te zien is dat het aantal besmettingen de voorbije week op bijna alle dagen waarop de cijfers volledig zijn, hoger lag dan op diezelfde dag een week eerder. Op vrijdag en zaterdag lag het cijfer echter opnieuw lager. Een positief signaal, de komende dagen zal blijken of die trend zich verder zet.

Testen

In diezelfde periode tussen 21 tot 27 februari werden alles samen 41.102 testen afgenomen, 9 procent meer in vergelijking met de periode voordien. 

De positiviteitsratio bedraagt 6,66 procent. Gisteren was dat nog 6,74 procent. Het was van begin januari geleden dat het cijfer zo hoog was, maar op de curve is nu te zien dat het cijfer opnieuw lijkt te stabiliseren.

Ziekenhuizen

In de ziekenhuizen zijn momenteel 1.903 coronapatiënten opgenomen, dat zijn er iets minder dan dinsdag. Tussen 24 februari en 2 maart werden elke dag gemiddeld 152 mensen opgenomen in het ziekenhuis met Covid-19, wat een stijging met 21 procent betekent in vergelijking met de zevendaagse periode ervoor.

Het aantal patiënten op intensieve zorg is wel verder gestegen tot 425. Drie weken geleden schommelde dat aantal nog rond de 300.

Overlijdens

Net zoals de voorbije dagen gaat het met het aantal overlijdens als gevolg van het virus wel nog de goede richting uit. Tussen 21 en 27 februari lieten dagelijks gemiddeld 24 coronapatiënten het leven, dat zijn er 29.3 procent minder dan in de zeven voorgaande dagen. Er zijn in België nu al 22.141 Covid-19-overlijdens geregistreerd. 

Vaccinaties

Intussen hebben 509.948 Belgen een eerste dosis van het vaccin gekregen, wat overeenkomt met 4,44 procent van de totale bevolking, terwijl 314.319 landgenoten ook al een tweede prik kregen en dus volledig zijn gevaccineerd, goed voor 2,73 procent van de bevolking. 

In Vlaanderen zijn 328.091 inwoners (4,95 procent) minstens deels gevaccineerd, 201.056 daarvan zijn volledig ingeënt (3,03 procent).

Gemiddeld komen er elke dag 15.561 nieuwe inentingen bij. Die tijdelijke dip in het gemiddelde (zwarte lijn op de grafiek) was veroorzaakt doordat de vaccinatiecampagne in de woonzorgcentra zo goed als afgerond was, terwijl veel vaccinatiecentra nog maar pas en voorzichtig waren opgestart. Vandaag daalt het wekelijkse daggemiddelde opnieuw.