Direct naar artikelinhoud
NieuwsEuropese Unie

Orbans Fidesz-partij stapt uit EVP-fractie van christendemocraten

Orbans Fidesz-partij stapt uit EVP-fractie van christendemocraten
Beeld AFP

De Hongaarse premier Viktor Orban trekt de dertien Europarlementsleden van zijn partij Fidesz terug uit de fractie van de Europese Volkspartij (EVP). Dat heeft hij aangekondigd nadat de fractie een aanpassing van het reglement had goedgekeurd die het mogelijk maakt om nationale delegaties te schorsen of uit te sluiten.

“Ik kondig hierbij aan dat de Europarlementsleden van Fidesz de EVP-fractie verlaten”, zo schrijft Orban in een brief aan fractieleider Manfred Weber. De aanpassing van het interne reglement is volgens de Hongaarse regeringsleider “een vijandige daad tegenover Fidesz en onze kiezers”.

Met het vertrek van de parlementsleden van Fidesz wordt de EVP-fractie met dertien zetels verminderd tot 174 leden. Daarmee blijft de formatie van christendemocratische en conservatieve partijen wel ruimschoots de grootste politieke formatie in het Europees Parlement. De socialistische familie is 145 leden sterk.

Schorsing 

De nieuwe fractieregels komen niet als een verrassing, wel vrij laat. De EVP had Fidesz al in maart 2019 geschorst als partijlid, niet geheel toevallig net voor de Europese verkiezingen. Deze actie bespaarde fractieleider Manfred Weber menig lastig debat tijdens de verkiezingscampagne, maar praktisch had ze weinig om het lijf. In de EVP-fractie in het parlement – waar de politieke macht wordt uitgeoefend – draaiden de Fidesz-leden nog normaal mee.

Door de ondemocratische en rabiaat conservatieve opstelling van Fidesz werd het sowieso steeds problematischer voor de EVP-fractie om standpunten in te nemen. Dat, tezamen met de afnemende migratiedruk vanuit het oosten, waardoor Orbáns rol als bewaker van de Europese buitengrenzen aan belang inboette, maakt het afscheid nu makkelijker. 

CD&V steunde de aanpassing van de regels. “Ik denk dat het beter is dat we scheiden op basis van duidelijke afspraken”, zo reageerde Europarlementslid Tom Vandenkendelaere.