Coronapandemie is nefast voor gendergelijkheid op het werk

De vooruitgang van vrouwen op de werkplek zal teniet worden gedaan door de coronacrisis, blijkt uit een onderzoek van de professionele dienstverlener PwC.

PwC heeft naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag op 8 maart een analyse gemaakt van de situatie op de werkvloer in 33 OESO-landen. De dienstverlener onderzoekt jaarlijks hoe het gesteld is met de participatie van de vrouwen op de arbeidsmarkt en gelijkheid.

Vier jaar terug in de tijd

PwC paste de voorspellingen van de OESO over de werkloosheidsgraad en de omvang van de beroepsbevolking voor 2019, de meest recente gegevens, toe op de resultaten van de Women in Work-index om de potentiële impact van de coronapandemie op 33 OESO-landen in 2020-22 te meten. Uit die analyse blijkt dat de gendergelijkheidsindex tussen 2019 en 2021 naar verwachting twee punten zal dalen. Volgens de organisatie keren we op vlak van gendergelijkheid vier jaar terug in de tijd.

Om de schade van de pandemie aan de positie van vrouwen op de werkplek tegen 2030 ongedaan te maken, moet volgens PwC twee keer zo snel vooruitgang worden geboekt op het gebied van gendergelijkheid dan in het vorige decennium. ‘We hebben geen tijd te verliezen’, laat Laura Hinton, CPO bij PwC, weten in een reactie aan CNBC.

Zorg voor kinderen

Uit eerdere onderzoeken bleek al dat vrouwen zwaarder getroffen worden door de pandemiecrisis omdat zij net in sectoren werken die het zwaarst lijden onder de coronamaatregelen. Een studie van de Verenigde Naties toont dan weer aan dat vrouwen sinds het uitbreken van de pandemie het grootste deel van de extra zorg voor kinderen en huishoudelijke taken op zich hebben genomen.

Volgens Hilton spelen zowel de overheden als bedrijven een belangrijke rol bij gendergelijkheid op het werk. ‘Er moet onder meer gewerkt worden aan een betere regeling wat betreft het ouderschapsverlof, een betaalbare kinderopvang en flexibele werkuren’, klinkt het.

Larice Stielow, econoom bij PwC, merkt op dat het verlies van vrouwen uit de beroepsbevolking niet alleen de vooruitgang naar gendergelijkheid terugdraait, maar ook de economische groei aantast.

(mah)

Lees ook:

Meer