De Croo: ‘We willen geen vrijheid van korte duur creëren’

 ©  belga

Premier Alexander De Croo (Open VLD) wil nog niet vooruitlopen op de eventuele beslissingen die het Overlegcomité vrijdag kan nemen. In de Kamer wees de premier erop dat de timing van versoepelingen uiterst belangrijk is. ‘Vrijheid op korte duur creëren is het laatste dat we moeten doen.’ (avh, edm)

Zal er na vrijdag dan toch versoepeld kunnen worden? Premier De Croo behoedt zich in de Kamer voor te sterke uitspraken. Wel wijst hij erop dat nieuwe maatregelen op zich de besmettingen niet zullen doen dalen, wel de manier waarop we ze opvolgen. ‘We kunnen er niet omheen dat bijvoorbeeld het respecteren van het telewerk is gezakt, wat ertoe leidt dat er meer contacten en besmettingen zijn’, aldus de minister.

Niettemin beseft hij dat het langdurig aanhouden van de huidige maatregelen invloed heeft op onze motivatie en weerbaarheid. ‘We moeten perspectief geven voor de komende weken of maanden, dat verwacht het publiek van ons. Welke zijn de zaken die we meer kunnen toelaten, waarvan we weten dat het bijkomend risico zeer klein is?’

Vooral de strenge regels op de buitenactiviteiten komen dus in aanmerking voor versoepeling, lijkt het. Er is een ‘buitenplan’ in de maak, zei de premier, dat de activiteiten in de openlucht moet organiseren en op dat vlak wat perspectief kan geven. Of dat ‘buitenplan’ betekent dat er al meteen grotere buitenbubbels in zitten, is niet gezegd.

‘Stap zetten op het juiste moment’

De premier wijst erop dat de timing van eventuele versoepelingen belangrijk is. ‘Mochten we een aantal zaken te vroeg doen, zal dit leiden tot sterke toename van de hospitalisaties in april en mei, en zou de vrijheid van korte duur zijn. Dat is het laatste dat we zouden moeten doen. We moeten de stap op het juiste moment zetten. Vrijheid geven die leidt tot meer, maar kortstondige verbondenheid zou geen goede zaak zijn’, aldus De Croo.

‘Als we zelf een opbod van versoepelingen creëren, en die dan niet kunnen waarmaken, moeten we niet verbaasd zijn dat mensen teleurgesteld of gedemotiveerd zijn. Men verwacht van ons dat we het algemeen belang dienen, en niet onze persoonlijke populariteit’, klonk het nog in een sneer naar zijn collega-politici.

De Croo was ook duidelijk: ‘Niet het buitenplan zal maken dat we deze pandemie verslaan, wel de vaccinatiesnelheid.’ Daarover werd minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) aan het woord gelaten. ‘We moeten sneller vaccineren, om de capaciteit van onze ziekenhuizen te vrijwaren’, erkende hij. ‘Alle problemen die we nu vaststellen in de verschillende centra, moeten opgelost worden.’

Vandenbroucke kwam ook terug op het aantal vaccins dat ons land krijgt aangeleverd. ‘De Europese Commissie heeft ons ervan verzekerd dat alle landen hun gelijke deel krijgen van de loten van vaccins waarop men heeft ingetekend. Als andere landen vandaag sneller vaccineren, ligt dat in hoofdzaak aan een andere organisatie, misschien zelfs een betere organisatie, waaruit we kunnen leren. Ik wil dat niet uit de weg gaan.’