Direct naar artikelinhoud
OverzichtCoronacijfers

Ziekenhuisopnames stijgen tot hoogste aantal dit jaar, aantal besmettingen vlakt af

Ziekenhuisopnames stijgen tot hoogste aantal dit jaar, aantal besmettingen vlakt af
Beeld Franky Verdickt

Het aantal opnames van coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen blijft in stijgende lijn. In de zeven dagen tot en met donderdag waren er gemiddeld ongeveer 156 opnames per dag, of 23 procent meer dan in de week ervoor. Het gemiddelde lag dit jaar nooit eerder zo hoog.

en

Gisteren waren er opnieuw 170 ziekenhuisopnames op een dag tijd. Dinsdag waren het er ook al 176, na het erg hoge dagcijfer van 204 vorige week vrijdag. Het gemiddelde blijft zo oplopen tot 156, het is al van 30 december geleden dat het nog zo hoog lag.

De teller van het totale aantal ziekenhuisopnames sinds de start van de pandemie staat volgens de voorlopige gegevens van het Covid-dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano op 57.717. 

Momenteel liggen in totaal 1.906 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 426 op intensieve zorg. Half februari was het aantal patiënten op de afdelingen intensieve zorg nog tot onder de 300 gezakt.

Besmettingen

Het aantal bevestigde coronabesmettingen klokt intussen af op 780.251. In de week van 23 februari tot 1 maart is er sprake van gemiddeld 2.358,7 nieuwe besmettingen per dag. Dat is 2 procent meer dan het gemiddelde van de week voordien.

In onderstaande tabel tonen we ook de laatst beschikbare dagcijfers van het aantal besmettingen. Elke rij daarin toont een dag uit het zevendaags gemiddelde, links uit de laatste week en rechts dezelfde dag uit de week daarvoor.

Te zien is dat het aantal besmettingen de voorbije week op vier dagen waarop de cijfers volledig zijn, hoger lag dan op diezelfde dag een week eerder. Op vrijdag, zaterdag en zondag lag het cijfer opnieuw lager. Een positief signaal, de komende dagen zal blijken of die trend zich verder zet.

Testen

In de zeven dagen tot 1 maart was er sprake van gemiddeld 41.300 coronatesten per dag.

De positiviteitsratio, het aandeel positieve testen op het totaal, stijgt ondertussen niet meer en ligt nu op 6,47 procent.

Overlijdens

Intussen zijn in ons land 22.196 mensen gestorven aan Covid-19. In de week tot 1 maart stierven dagelijks gemiddeld 26,1 mensen. Dat is een daling met 6,6 procent ten opzichte van het gemiddelde in de week voordien. Stilaan lijkt die daling hier wel te vertragen, met de laatste dagen weer iets hogere dagcijfers. 

Vaccinaties

Intussen hebben 540.256 Belgen een eerste of tweede dosis van het vaccin gekregen, wat overeenkomt met 4,7 procent van de totale bevolking, terwijl 325.451 onder hen ook al een tweede prik kregen en dus volledig zijn gevaccineerd, goed voor 2,83 procent van de bevolking.

In Vlaanderen zijn 348.580 inwoners (5,26 procent) minstens deels gevaccineerd, 207.655 daarvan zijn volledig ingeënt (3,13 procent).

Gemiddeld komen er elke dag 16.353 nieuwe inentingen bij, nu vooral weer veel nieuwe eerste inentingen (rode balken). Door de grote achterstand in de registraties zal de beloofde versnelling die er sinds deze week moet komen, pas de komende dagen in de cijfers te zien zijn.