Direct naar artikelinhoud
NieuwsEntertainment

Duizend mensen dansen, juichen en flirten: Nederland test groot dance-event in Amsterdam

Duizend mensen dansen, juichen en flirten: Nederland test groot dance-event in Amsterdam
Beeld ANP

Zo’n 1.350 Nederlandse dancefans beleefden zaterdagmiddag hun feestelijkste uitstapje in ruim een jaar tijd. Tijdens een testevenement in de Ziggo Dome in Amsterdam mocht er eindelijk weer even gedanst, gejuicht én geflirt worden. De test moet duidelijk maken of feesten coronaveilig kan gebeuren.

en

Bekijk: feest voor duizend Nederlanders bij test

Video wordt geladen...

“Dit is een historisch moment”, luidde het zaterdagavond bij de organisatie van ‘Back To Live’, een groot experiment om te kijken hoe goed we een groot evenement kunnen verteren in coronatijden. Op de resultaten van het experiment is het nog even wachten, maar de organisatoren zijn alvast optimistisch: “We kunnen nu laten zien dat wij evenementen op een hele veilige manier kunnen organiseren”, legt organisator Ruben Brouwer uit. “Van deze proefevenementen leren we heel veel, maar het is nog belangrijker dat we meteen doorgaan.” 

Vijf bubbels

Bij het experiment werden de bezoekers eerst getest en in vijf ‘bubbels’ ingedeeld van 250 personen, plus een groep van 50 mensen. Voor elke bubbel gelden andere regels. Zo moeten sommige bezoekers een mondmasker dragen en worden anderen juist aangemoedigd om zoveel mogelijk te juichen.

Er wordt ook getest hoeveel speeksel er vrijkomt als de bezoekers meezingen. Om dat achteraf goed te kunnen zien, kregen de bezoekers een niet-giftige fluorescerende vloeistof te drinken. Daarnaast krijgen de bezoekers ook een bewegingssensor, zodat achteraf te zien is hoeveel contact zij onderling hebben gehad. Op die manier willen de organisatoren een zo goed mogelijk beeld krijgen van de gevolgen van een dergelijk groot evenement.

Eerste stap naar zomer vol evenementen

Als het aan Brouwer ligt, zijn de proefevenementen een eerste stap richting een zomer vol evenementen. “Anders zou ik wel teleurgesteld zijn. We hebben die stip aan de horizon echt nodig.” En met wij doelt Brouwer niet alleen op de branche. “Maar ook ons publiek. Er stonden 100.000 mensen in de wachtrij. Zo’n populariteit getuigt van een enorme behoefte.”

Vandaag treedt André Hazes in de Ziggo Dome voor het eerst in maanden weer op voor een groot publiek. 

Eerste stap naar zomer vol evenementen
Beeld EPA
Dansende bezoekers tijdens een optreden van Sunnery James & Ryan Marciano in de Ziggo Dome.Beeld ANP