© EPA

420 miljoen euro: nooit geziene groei in China maar vier landen geven nog meer uit

Cijfers bewijzen de koopdrift in het Chinese voetbal. Clubs uit het Aziatische land hebben vorig jaar ruim 420 miljoen euro uitgegeven aan het werven van met name spelers van Europese clubs, meldde het jaarrapport van de wereldbond FIFA vrijdag.

De clubs in China hebben daarmee zeven keer zoveel uitgegeven aan buitenlandse transfers in vergelijking met 2013. China is met het internationale transferbedrag van 420 miljoen euro op de vijfde plaats gekomen na Engeland, Duitsland, Spanje en Italië. “De snelle groei is ongekend”, meldt het rapport.

Chinese clubs haalden de afgelopen maanden met astronomische bedragen buitenlandse sterren als Graziano Pellè, Oscar, Carlos Tevez en Rode Duivel Axel Witsel. De kooplust van de Chinese clubs leidde zelfs tot kritiek vanuit de eigen bond, die vindt dat de clubs geld verspillen en de ontwikkeling van eigen talenten in de weg zitten. De nationale federatie kondigde al maatregelen aan om de ‘koopwoede’ in te perken.

Toch is China nog een kleintje vergeleken met Engeland, dat de ranglijst aanvoert met een transferbedrag van bijna 1,3 miljard euro. Duitsland volgt op de tweede plaats met ongeveer 540 miljoen euro.

De FIFA registreerde in het jaar 2016 in totaal 14.591 internationale overschrijvingen, oftewel buitenlandse transfers. Daar was in totaal bijna 4,5 miljard euro mee gemoeid, een groei van 14,3 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer