Direct naar artikelinhoud
NieuwsDrugs

17 ton cocaïne en 1,2 miljoen euro in beslag genomen bij groot drugsonderzoek, 48 personen opgepakt

Archiefbeeld ter illustratie.Beeld ANP

Verspreid over het hele land vonden vanochtend een 200-tal huiszoekingen plaats in een grootschalige operatie. Daarbij werd 17 ton cocaïne en 1,2 miljoen euro in beslag genomen, maakt het parket bekend tijdens een persconferentie. Er werden 48 personen opgepakt. Het federale onderzoek, dat gericht is op enkele belangrijke pionnen in de drugswereld, kwam op gang nadat het geliefkoosd communicatiemiddel van criminelen gehackt werd.

Het gaat om een internationale operatie, waarbij de focus ligt op Sky ECC, een versleutelde berichtendienst die enorm populair is bij criminelen. Die berichtendienst werd vorig jaar gekraakt door de speurders. Ze konden 1 miljard versleutelde berichten onderscheppen, waarvan al bijna de helft ontcijferd is.

“De actie concentreerde zich op het neerhalen van de Sky ECC-infrastructuur, het oprollen van het distributienetwerk en de inbeslagname van het crimineel vermogen van de verdelers”, zegt federaal procureur Frédéric Van Leeuw. “Er werden ook zoveel mogelijk Sky ECC-toestellen in beslag genomen bij de geselecteerde gebruikers die geïdentificeerd werden.”

17 ton cocaïne en 1,2 miljoen euro in beslag genomen bij groot drugsonderzoek, 48 personen opgepakt
Beeld DM

48 personen opgepakt

Volgens het parket lag het zwaartepunt van de acties in Antwerpen en Limburg. Er werd 17 ton cocaïne en 1,2 miljoen euro in beslag genomen. 48 personen zijn opgepakt. De speurders onderschepten in de loop van het onderzoek ongeveer 1 miljard versleutelde berichten van de encryptiesoftware SKY ECC, waarvan al bijna de helft ontcijferd werd. 

“In een eerste fase werd de gecrypteerde commmunicatie onderschept en opgeslagen, waarna gezocht werd naar een manier om die te ontcijferen”, zegt de federaal procureur. “In een tweede fase werd de inhoud van leesbaar gemaakte berichten gedurende ongeveer drie weken live meegelezen. Daarbij werden prioriteiten gesteld, aangezien er wereldwijd ongeveer 3 miljoen berichten per dag werden verstuurd. De hoogste prioriteit lag bij berichten waaruit mogelijk levensgevaar bleek. Daarnaast werd getracht om de geselecteerde gebruikers te identificeren en de criminele aard van hun communicaties aan te tonen, of te weerleggen.”

“In de komende weken en maanden worden nog verschillende nieuwe dossiers opgestart of bijkomende processen-verbaal opgesteld in lopende dossiers”, gaat de federaal procureur verder. “Omdat in de loop van het onderzoek naar de criminele organisatie Sky ECC verschillende nieuwe strafbare feiten aan het licht zijn gekomen.” 

‘Fantastisch werk’

Zowel minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) als minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) tonen zich tevreden met de resultaten van het onderzoek. “Dit bijzonder uitgebreid onderzoek is van groot belang in de strijd tegen de georganiseerde misdaad”, zegt Van Quickenborne. “Justitie en de federale gerechtelijke politie hebben de voorbije maanden sterk geïnvesteerd in middelen om deze doorbraak te forceren. Deze gerechtelijke actie is daarvan het eerste resultaat. Justitie zal deze criminelen opsporen, vervolgen, straffen en hun vermogens afnemen.”

Minister Verlinden heeft het over een belangrijke slag voor de georganiseerde criminaliteit in ons land, en ver daarbuiten. “Hier mogen we fier op zijn. Onze politiediensten en het federaal parket hebben fantastisch werk geleverd.”

Video wordt geladen...

2.200 euro

De app van Sky ECC valt te vergelijken met het beruchte Encrochat-systeem dat in het voorjaar van 2020 gekraakt kon worden. Het is een versleutelde berichtendienst die zelf ook simkaarten en geprepareerde telefoons verkoopt, gaande van een iPhone tot Google Pixel. Het grote verschil: de telefoons hebben geen camera, microfoon of GPS. Op die manier kunnen de kopers niet afgeluisterd worden.

Aan dat soort beveiliging hangt wel een ferm prijskaartje. Voor een jaar de app te gebruiken betaal je 2.200 euro. Wil je daarbij een beveiligde telefoon, dan kom je al snel aan het dubbele van de prijs. Kopen doe je met Bitcoin of Paypal, zo blijft de transactie anoniem. Sky ECC is geliefd onder criminelen, de app noemt zichzelf het veiligste berichtenplatform ter wereld. Zo worden berichten automatisch gewist na dertig seconden. En is er net zoals bij de Encrochat een ‘paniek’-paswoord. Dat kan je ingeven om het hele toestel onbruikbaar te maken. Alles wordt gewist, en op diezelfde moment wordt Sky ECC ook verwittigd dat er gevaar is. Kortom, ideaal voor mocht de politie je op het spoor zijn.

2.200 euro
Beeld Photo News