Francken maakt verblijfsaanvraag voor vreemdelingen pak duurder

© ISOPIX

Vreemdelingen moeten vanaf 1 maart een hogere bijdrage betalen voor aanvragen voor humanitaire regularisatie en andere aanvragen tot lang verblijf. De kostprijs stijgt met 135 euro naar 350 euro, zo heeft de regering beslist. “Voor wat, hoort wat”, luidt het.

Ook de bijdragen voor gezinshereniging en studentenvisa gaan omhoog, van 160 naar 200 euro. “Een nieuwe berekening toonde aan dat de onkosten tot nog toe te laag waren ingeschat. Met deze verhoging komen we beter tegemoet aan de werkelijke onkosten. Voor wat hoort wat, ook voor de vreemdeling”, aldus staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

Volgens Francken bracht de retributie vorig jaar 7 miljoen euro in het laatje. Met de nieuwe verhoging mikt de ploeg-Michel op 10 miljoen euro. “Een mooi bedrag dat de begroting een welkome steun in de rug biedt”, aldus de staatssecretaris. Hij benadrukt verder dat de retributie, die bijna twee jaar geleden werd ingevoerd, voor een gedragswijziging heeft gezorgd. “De bijdrage heeft onterechte verblijfsaanvragen sterk ontmoedigd. Tegelijk merken mijn diensten dat de kwaliteit van de ingediende aanvragen omhoog is gegaan. Mensen denken vandaag twee maal na voor ze een verblijfsaanvraag indienen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen