Britse banken falen diversiteitsplan: 10.000 vrouwen verlieten vorig jaar de bankensector

Een pak meer vrouwen dan mannen verlieten de Britse bankensector tijdens de pandemie. En dat ondanks de belofte van de banken om meer in te zetten op diversiteit. Hoe kon dat gebeuren?

Het aantal vrouwelijke werknemers binnen de vijf grootste Britse banken zakte in 2020 met maar liefst 3 procent. Ongeveer 10.000 vrouwen stapten dus uit de bankierswereld. Bij de mannen kozen er maar 2,1 procent voor een ander beroep, dat weten we dankzij cijfers van het persagentschap Bloomberg. Die keuzes waren trouwens meestal noodgedwongen; de Britse banken saneerden fors tijdens de coronacrisis.

Bij de Britse bank NatWest Group zakte het aantal vrouwelijke werknemers met 9 procent, vergeleken met een verlies van 5,2 procent bij de mannelijke werknemers. De bank Standard Chartered behield hetzelfde aantal mannelijke werknemers, maar verloor ongeveer 2,2 procent van haar vrouwelijke bedienden. De wereldwijde tewerkstelling van de Britse banken verloopt wereldwijd nochtans wel ongeveer gelijk op het vlak van geslacht. Wat is er dan misgelopen?

De oorzaken volgens de banken

De uitstroom aan vrouwen uit de banken kent verschillende oorzaken. De Britse geldschieters sloten de afgelopen jaren al meerdere vestigingen die door de overstap naar online banking gezien werden als overbodig. Die banken zouden ‘toevallig’ meer vrouwen op kantoor gehad hebben. Die trend van digitalisering versnelde alleen maar tijdens de pandemie, waardoor er nog meer kantoren op slot gingen.

Volgens de banken trokken verschillende vrouwen ook vrijwillig weg uit de sector. Veel meer dan mannen in ieder geval, die meestal enkel ontslagen worden, luidt het. De banken hebben dan ook een hele resem aan slappe redenen voorgelegd die vooral betrekking hebben tot de traditionele rol van ‘huisvrouw’ die vaak aan vrouwen wordt toegeschreven.

Bij Standard Chartered menen ze dat ‘het waarschijnlijk te maken heeft met het feit dat vrouwen kinderen thuis moesten opvangen terwijl de scholen gesloten waren.’ Die last zou disproportioneel terechtgekomen zijn bij vrouwen. Althans, dat denkt CEO Bill Winters er van.

Volgens Dominic Hook, een topman van de vakbond Unite, steunt zijn organisatie een grote hoeveelheid vrouwen die tijdens de coronacrisis zouden worstelen met de balans tussen hun werk, thuis hun kinderen bijstaan met schoolopdrachten en andere taken. ‘Maar helaas kunnen we dit niet allemaal dragen,’ zei Jayne-Anne Gadhia, de vorige topvrouw van Virgin Money die nu een overheidsinitiatief leidt voor vrouwen binnen de financiële sector. Volgens Gadhia waren ontslagen van vrouwelijke werknemers binnen de sector onvermijdelijk.

Een wereldwijd probleem

Het probleem beperkt zich niet enkel tot de Britse bankensector. Volgens consulent Deloitte kregen de carrières van 70 procent van alle vrouwen in de negen grootste economieën ter wereld serieuze klappen tijdens de pandemie.

In de Verenigde Staten gingen bijvoorbeeld de banen van miljoenen vrouwelijke arbeidskrachten binnen de financiële sector in rook op en daarmee zal Wall Street voorlopig nog even een mannenclubje blijven. Voor de pandemie zagen de cijfers er wel goed uit in het Verenigd Koninkrijk en leek het even alsof het aantal vrouwen in de sector op lange termijn gezond zou aanzwellen.

Die vooruitzichten lijken nu bijna compleet tenietgedaan. ‘Als we op dit tempo vrouwelijke werknemers blijven verliezen, zal de genderkloof binnen de sector gigantisch worden,’ zei Jessica Clempner, een consultant bij Oliver Wyman die een onderzoek naar het probleem publiceerde.

(mah)

Lees ook:

Meer