Voormalig Olympisch kampioene hamerslingeren loopt tegen dopinglamp

De Wit-Russische Aksana Miankova, de olympisch kampioene hamerslingeren van 2008 in Peking, is positief bevonden bij het hertesten van een tweede reeks stalen van de Spelen van Peking en die van Londen 2012. Dat meldden buitenlandse media.

De 34-jarige Miankova pakte acht jaar geleden olympisch goud met een worp over 76m43 en greep zo haar enige grote titel. Op de Spelen van Londen werd ze zevende, voor Rio had ze zich geplaatst met een worp over 73m07.

Vrijdag had het Internationaal Olympisch Comité (IOC) bekendgemaakt dat bij het hertesten van een tweede reeks stalen van Peking 2008 en Londen 2012 45 nieuwe dopinggevallen aan het licht gekomen zijn. Het betrof 30 atleten in Peking en 15 atleten in Londen. Bij een eerste reeks hertesten waren al 53 positieve tests onthuld.

In totaal heeft het IOC al 1.243 oude stalen uit 2008 en 2012 laten hertesten met wetenschappelijke technieken die nog niet bestonden tijdens die Spelen en op basis van informatie verzameld sinds de zomer van 2015.

De betrapte sporters die nog actief zijn, zullen uitgesloten worden van de Spelen in Rio. De anderen mogen zich verwachten aan de annulering van hun resultaten. De Internaionale Atletiekfederatie IAAF en het IOC hebben de positieve controle van Miankova overigens nog niet bevestigd.

Saoedi-Arabische atleet Masrahi geweerd wegens dopinggebruik

De Saoedi-Arabische atleet Youssef Masrahi, Aziatisch recordhouder op de 400 meter, zal niet deelnemen aan de Olympische Spelen in Rio (5-21 augustus). Het Saoedi-Arabisch Olympisch Comité kondigde donderdag aan dat Masrahi positief heeft getest op het gebruik van doping.

Het olympisch comité werd geïnformeerd door de Saoedi-Arabische atletiekfederatie dat de 28-jarige Youssef Masrahi positief controleerde op 15 juni na een afgenomen urinetest tijdens een stage.Nadat het eerste dopingstaal een positieve controle aan het licht bracht, bleek ook het tweede dopingstaal dezelfde resultaten te vertonen.

Het zouden voor Masrahi zijn tweede Olympische Spelen geworden zijn. In 2012 geraakte hij in Londen niet verder dan de halve finales op de 400 meter. .

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer