Direct naar artikelinhoud
NieuwsCoronacijfers

Steven Van Gucht: ‘Opvallende toename van 29 procent bij aantal besmettingen bij jonge kinderen’

Viroloog Steven Van Gucht: "Belgische situatie blijft al bij al stabiel, maar opvolging blijft belangrijk"Beeld BELGA

Het aantal besmettingen met het coronavirus is gestegen naar het hoogste niveau sinds midden december, hoewel het aantal ziekenhuisopnames blijft dalen. Besmettingen bij jonge kinderen nemen ondertussen toe met 29 procent. Al valt die stijging te verklaren volgens viroloog Steven Van Gucht.

“Bij de kinderen zien we een opvallende stijging. Dat is een gevolg van het hervatten van de scholen na de krokusvakantie”, zegt viroloog Steven van Gucht vrijdag op de persconferentie van gezondheidsinstituut Sciensano. Vooral bij jonge kinderen onder 10 jaar is er een grote stijging, met 29 procent. Dat is goed voor 80 procent van de stijging. De besmettingsgraad is het hoogst bij de tieners, twintigers en dertigers.

Hij voegt er ook aan toe dat de besmettingsgraad bij kinderen nog altijd een pak lager blijft dan bij oudere mensen. De stijging is volgens de viroloog mee te verklaren doordat er opnieuw meer getest wordt bij schoolkinderen.

Provincie Namen hoogste stijger

In Vlaanderen steeg het aantal besmettingen met 5 procent, in Wallonië met 2 procent. In Brussel is er nog een daling met 5 procent.

Het aantal besmettingen stijgt in de provincies Namen, Limburg, West-Vlaanderen en Antwerpen. “Vooral Namen moeten we in de gaten houden”, waarschuwt van Gucht. “Daar steeg het aantal besmettingen afgelopen week met 40 procent. Ook de ziekenhuisopnames en de bezetting op intensieve zorgen nemen al langer toe.”

Het aantal ziekenhuisopnames daalt wel. Tussen 5 en 11 maart werden gemiddeld 146,1 COVID-patiënten per dag opgenomen. Dat is een daling met 6 procent ten opzichte van de week ervoor. Op dit moment liggen 1.910 patiënten in het ziekenhuis, van wie 446 op intensieve zorgen (+ 5 pct).

Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in onze liveblog

In vergelijking met de zeven dagen voordien daalde het aantal overlijdens aan COVID-19 dan weer in de week van 2 tot 8 maart, met 3,2 procent tot gemiddeld 25,6 per dag.

Per dag werden gemiddeld 43.816 tests afgenomen, een stijging met 6 procent. De positiviteitsratio is 6,2 procent. Het reproductiegetal (geeft aan hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één patiënt met COVID-19) staat op 0,99 en schommelt al sinds eind december rond 1.

687.558 Belgen (6 pct van bevolking) kregen al een eerste dosis van een coronavaccin, 357.337 ook een tweede (3,1 pct).

Hoogste dagcijfer

Op maandag 8 maart waren er 3.678 nieuwe bevestigde besmettingen, het hoogste dagcijfer in 2021. Tussen 2 en 8 maart waren er elke dag gemiddeld 2.422 nieuwe besmettingen, dat is een stijging van 2 procent ten opzichte van de zeven dagen ervoor.

Toch is het op dit moment te vroeg om dat te linken aan het goede weer dat begin maart veel mensen naar buiten lokte. “Het is heel moeilijk om aan de hand van één dagcijfer conclusies te trekken”, vindt viroloog Steven Van Gucht. Hij wijst ook op het belang van het ‘weekendeffect’, waarbij de cijfers op maandag en dinsdag steeds hoger zijn omdat mensen zich minder laten testen in het weekend en die resultaten ook iets trager worden doorgegeven. “Als we kijken naar het weekgemiddelde van deze week, waarin maandag 8 maart werd meegenomen, zien we eerder een lichte stijging”, klinkt het. 

Juiste traject

“Een goed gesprek doet wonderen in deze tijden”, zegt Van Gucht. De viroloog benadrukt hoe belangrijk het is om contact te blijven houden, maar wel steeds met de regels in het achterhoofd. “Spreek steeds buiten af als deze personen niet tot je bubbel behoren en zeg afspraken af als je symptomen vertoont.” Ook het delen van bijvoorbeeld chips tijdens een aperitief wordt afgeraden.

“Het weer ziet er niet goed uit dit weekend. Verplaats de plannen niet naar binnen. Geniet van het weekend, maar respecteer de veiligheidsmaatregelen”, zegt Van Gucht.

Tenslotte geeft de viroloog nog mee dat we op dit moment nog steeds op het juiste traject zitten voor de vooropgestelde versoepelingen in april en mei. “Het is wel cruciaal dat we daar niet van afwijken, en dat de stijging niet verder uit de hand loopt”, klinkt het. 

Sinds het begin van de coronapandemie raakten al zeker 798.108 Belgen besmet. In totaal kostte het coronavirus al aan 22.370 landgenoten het leven.