Direct naar artikelinhoud
NieuwsEcologie

Rusland wil gevangenen de Noordpool laten schoonmaken

Rusland wil gevangenen de Noordpool laten schoonmaken
Beeld David De Vleeschauwer

Rusland zou gevangenen kunnen uitzenden om te helpen bij de schoonmaak van het noordpoolgebied. Dat heeft Alexander Kalachnikov, de directeur van de Russische Federale Penitentiaire Dienst (FSIN), meegedeeld. Het noordpoolgebied is ernstig vervuild door talrijke industriële ongevallen.

“De FSIN bekijkt de mogelijkheid om veroordeelden in te zetten voor het opruimen van vervuiling in de Arctische gebieden”, zei Kalachnikov tijdens een vergadering met vertegenwoordigers van het Russische gevangeniswezen. Hij voegde eraan toe dat Norilsk, de noordelijkste stad van Siberië en zwaar vervuild door mijnbouwactiviteiten, een dergelijke overeenkomst had afgesloten.

De regio rond Norilsk werd vorig jaar getroffen door een grote ecologische ramp toen 21.000 ton brandstof in verschillende rivieren terechtkwam.

Het FSIN maakt geen enkele melding van mogelijke stimulansen voor gevangenen, zoals strafvermindering of hogere salarissen dan die die momenteel in strafkolonies worden betaald.

Een dergelijke maatregel zou, indien hij er komt, kunnen doen denken aan de goelag van tijdens het stalinistische tijdperk toen veroordeelden werden gebruikt voor gigantische werken. Zo werd in de jaren 30 onder meer het Witte Zeekanaal aangelegd, een werk waarbij honderdduizenden mensen het leven lieten.