Direct naar artikelinhoud
Stand van zakenCoronacijfers

Besmettingen stijgen met 7 procent in ons land, ziekenhuisopnames blijven stabiel

Besmettingen stijgen met 7 procent in ons land, ziekenhuisopnames blijven stabiel
Beeld Getty Images

Het aantal ziekenopnames blijft stabiel in ons land, maar het aantal besmettingen met het coronavirus neemt verder toe. Het zevendaags gemiddelde is gestegen met 7 procent in vergelijking met de week voordien. Dat blijkt uit voorlopige gegevens die deze ochtend op het dashboard van Sciensano zijn gepubliceerd.

Besmettingen

Tussen 3 en 9 maart werden er dan weer dagelijks gemiddeld 2.522 nieuwe besmettingen vastgesteld, een stijging met 7 procent in vergelijking met de week voordien. In totaal werden in ons land, sinds de start van de pandemie, nu al 801.723 besmettingen geregistreerd. 

Ook wanneer we de dagcijfers van de laatste week naast die van de week daarvoor leggen, zien we hoe de cijfers licht stijgen. Op de laatste dag waarvoor er bevestigde cijfers zijn, dinsdag 9 maart, waren er 3.413 besmettingen. Het hoogste dagcijfer was op 14 december (3.843). 

Testen

Er werden dagelijks gemiddeld 44.682 testen afgenomen, wat eveneens neerkomt op een toename met 7 procent. 

De positiviteitsratio bedraagt 6,3 procent, wat een zeer lichte daling is van 0,1 procent. 

Ziekenhuisopnames

Van 6 tot 12 maart werden elke dag gemiddeld 148,7 personen opgenomen in het ziekenhuis met Covid-19, een stabilisering ten opzichte van de voorgaande zevendaagse periode. 

In totaal liggen er nu volgens de meest recente cijfers 1.916 mensen in het ziekenhuis, waarvan er 468 intensieve zorg nodig hebben. 

Overlijdens

Het reproductiegetal staat volgens het dashboard van Sciensano op 1. Het aantal overlijdens gaat de goede richting uit. Tussen 3 en 9 maart lieten dagelijks gemiddeld zo'n 25,3 mensen het leven, een daling met 3,8 procent. 

De teller komt in ons land inmiddels uit op 22.397 Covid-19-overlijdens.

Vaccinaties

Intussen hebben 721.826 Belgen een eerste dosis van het vaccin gekregen, wat overeenkomt met 6,3 procent van de totale bevolking. Zowat 365.808 landgenoten kregen ook al een tweede prik en zijn dus volledig gevaccineerd, goed voor 3,2 procent van de totale bevolking. 

In Vlaanderen zijn 469.705 inwoners minstens deels gevaccineerd, goed voor 7,09 procent van de bevolking. 225.527 onder hen (3,40 procent) zijn al volledig gevaccineerd.

Gemiddeld komen in België er elke dag een 22.594 vaccinaties bij, voornamelijk eerste dosissen nu de vaccinatiecentra zijn opgestart. Ook in de ziekenhuizen werden vorige week veel eerste prikken gezet bij het personeel, dat nu zo goed als volledig minstens een eerste keer gevaccineerd zou moeten zijn. Het record van het aantal toegediende vaccins staat op vorige week donderdag, met voorlopig ruim 44.000 inentingen.