Direct naar artikelinhoud
NieuwsMaatregelen

Camera’s in Antwerpse joodse wijk controleren bezoek aan synagoges en feestzalen

Archiefbeeld.Beeld Photo News

De veiligheidscamera’s die Antwerpen tijdens de terreurcrisis massaal in de joodse wijk plaatste, dienen nu om te achterhalen of achter de gevels de coronamaatregelen niet overtreden worden. Dat schrijft De Standaard.

en

Hoe kwamen de camera’s er?

Eind 2013 besloot Antwerpen zijn diamantwijk fors sterker te gaan beveiligen, met tientallen nieuwe camera’s in de omgeving van een zeventigtal joodse instellingen. Nu is de wijk wellicht de meest gesurveilleerde plek van het land.

Waar worden ze nu voor gebruikt?

Dat uitgebreide cameranetwerk wordt tijdens deze coronacrisis ­ingezet om na te gaan of niet alleen op straat, maar ook achter de ­gevels van de gemonitorde inrichtingen de coronamaatregelen ­mogelijk geschonden worden, blijkt uit onderzoek van De Standaard. De Antwerpse politie ­consulteert de camerabeelden wanneer ze tips krijgt over mogelijke illegale ­samenscholingen, maar de politie gaat via de camera’s ook proactief op zoek naar overtredingen.

Is dit wettelijk?

Strikt juridisch kan het gebruik van de camera’s in orde zijn, zeggen specialisten. Maar “dat wil niet zeggen dat er geen ethisch ­probleem is”, zegt professor ­Rosamunde Van Brakel (VUB), die gespecialiseerd is in surveillance. Hielke Hijmans, voorzitter van de geschillencommissie van de Gegevensbeschermingsauto­riteit, spreekt over “zeer gevoelige informatie”. “Discriminatie loert om de hoek”, luidt het.