Direct naar artikelinhoud
NieuwsVAF

Vlaams Belang trekt kandidatuur Jef Elbers voor Vlaams Audiovisueel Fonds in

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken en gewezen scenarist Jef Elbers.Beeld Belga

Vlaams Belang trekt de kandidatuur van Jef Elbers voor het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) in. Dat heeft voorzitter Tom Van Grieken gezegd in De ochtend op Radio 1. Elbers’ kandidatuur was omstreden wegens zijn homofobe uitspraken.

Oud-scenarist Jef Elbers kwam in het oog van de storm terecht omwille van een aantal omstreden standpunten en uitspraken. Vlaams Belang distantieerde zich eerder al van die uitspraken, maar dat was volgens VAF-voorzitter Kenneth Taylor niet voldoende.

Vlaams Belang trekt de kandidatuur, in samenspraak met Elbers, nu in. Van Grieken benadrukte in De ochtend wel dat hij nog steeds achter zijn kandidaat staat. “Zijn uitspraken zijn persoonlijk en reflecteren niet de standpunten van Vlaams Belang. Sommige van zijn uitspraken kunnen niet door de beugel. Maar moet iemand een beroepsverbod krijgen omdat hij een foute mening heeft? Aan een loodgieter vraag je ook niet wat zijn politieke mening is, wel of hij de juiste skills bezit. En meneer Elbers heeft de juiste skills om scenario’s te beoordelen.”

De partijvoorzitter heeft gemengde gevoelens bij de intrekking, maar ziet geen andere keuze. “Ik zit heel gewrongen met het feit dat een persoonlijke mening doorslaggevend is bij de beslissing of je een job krijgt. Dat vind ik verwerpelijk. Ik vind hem een heel geschikte kandidaat, maar zijn persoonlijke uitspraken worden nu gebruikt om heel het Vlaams Belang weg te zetten als homofoob. Door zijn uitspraken wordt een groep van 800.000 kiezers geculpabiliseerd en dat kan ik niet aanvaarden.”

Wie de nieuwe kandidaat wordt, is nog niet duidelijk. Van Grieken zegt daar later over te vergaderen op het partijbestuur.

Democratie

Van Grieken hield in De ochtend ook een pleidooi voor vrije meningsuiting. “Dit is een vieze samenleving als iemands standpunten hem beletten een job uit te oefenen”, klonk het. “De essentie van de democratie is de vrijheid van meningsuiting. En die mening kan soms plat en verwerpelijk zijn, en het resultaat kan zijn dat je soms beledigd wordt.”