©  BELGA

 

Na ophef over homofobe uitspraken: Vlaams Belang trekt kandidatuur Jef Elbers voor VAF terug

Vlaams Belang trekt de kandidatuur van Jef Elbers voor het bestuur van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) in. Dat heeft Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken maandagochtend op Radio 1 gezegd. Elbers kwam in opspraak na controversiële uitspraken over de holebi- en transgendergemeenschap.

cevt

De Standaard bracht een aantal uitspraken van Elbers onder de aandacht. Een gaypride vindt hij “echt vies”. En ook: “Voor mij mag iedereen zijn seksualiteit beleven zoals hij wil, daar heb ik geen probleem mee. Maar men moet dat niet voorstellen als de normale seksualiteit.” Over transseksualiteit zei hij: “Dat promoten is een ziekte, die het brein aantast.” Het zijn maar enkele van zijn controversiële uitspraken.

De partij nam afstand van zijn “platte bewoordingen”, maar trok de voordracht aanvankelijk niet in. “De heer Elbers werd voorgedragen wegens zijn professionele expertise als scenarioschrijver en niet voor zijn misplaatste uitspraken over holebi’s”, zei Chris Janssens, Vlaams Belang-fractievoorzitter in het Vlaams Parlement.

Nu doet de partij dat toch. “Dit is een beslissing met gemengde gevoelens”, aldus Tom Van Grieken. “Elbers heeft geen partijkaart van Vlaams Belang, spreekt in de krant in persoonlijke titel en zégt dat ook, maar zijn uitspraken worden nu gebruikt om de 800.000 kiezers van onze partij te culpabiliseren. Ze worden nu allemaal weggezet als homofoob, en dat is niet waar.”

LEES OOK: Vlaams Belang draagt homofobe oud-scenarist voor als VAF-bestuurder

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER