Direct naar artikelinhoud
InterviewRika Ponnet

Relatie-experte Rika Ponnet over onlinedating: ‘Als het te mooi, te snel, te toevallig is, dan ben je beter op je hoede’

Rika Ponnet: ‘Het kan iedereen overkomen, ook heel intelligente mensen laten zich in de luren leggen.’Beeld Carmen De Vos

Test Aankoop waarschuwde zondag in een persbericht voor nepprofielen en fraude op de nieuwe datingsite InstaMatch. De site blijkt nu deel uit te maken van een campagne rond influencer marketing van staatssecretaris voor Consumenten­bescherming Eva De Bleeker. De valkuilen van online dating blijven echter reëel, wij klopten aan bij relatie-experte Rika Ponnet om tips.

Wie overkomt het?

Ponnet: “Het kan iedereen overkomen, ook heel intelligente mensen laten zich in de luren leggen. Als je zulke berichten leest,  denk je vaak ‘Hoe dwaas kan je zijn?’ Maar we mogen niet vergeten dat mensen vandaag echt geïsoleerd en eenzaam zijn. De behoefte aan contact en verbondenheid is zo groot dat het de rest kan overstijgen. 

“Zo werken onze hersenen nu eenmaal. Nood aan menselijk contact en verbondenheid is zeer instinctief, een overlevingsmechanisme zelfs. Je hoort wel eens dat mensen contact nodig hebben om gelukkig te zijn. Maar het is veel sterker dan dat. Het is een basale behoefte, die ons zeer hard kan drijven als we er te lang van verstoken zijn. Je kan er letterlijk ziek van worden.”

Hoe herken ik zo’n nepprofiel?

“Zodra deze persoon geld vraagt, weet je dat het fout zit. Al zal het niet altijd zo voor de hand liggend zijn, oplichters gebruiken vaak zeer gewiekste methoden. Bijvoorbeeld door eerst zelf geld aan te bieden om je vertrouwen te winnen, om dan vervolgens zelf geld te vragen. Maar er zijn er ook die puur uit machtsgevoel mensen misleiden, om te zien hoever ze iemand kunnen krijgen. Denk maar aan het ‘Eveline’-verhaal.

“Wees zeer aandachtig voor alles waar een ‘te’ voor staat. Als het te mooi, te snel, te toevallig is, ben je beter op je hoede. Het is zo gemakkelijk geworden om dingen te weten te komen over iemand via het internet, en dat dan als raakvlak te gebruiken. 

“Zeker ook opletten als iemand een fysieke afspraak wil uitstellen. Als het goed klikt dan moet een coronaveilige date ook kunnen. Een oplichter zal echter altijd een excuus klaar hebben waarom het nu net niet kan.”

Wat kan ik doen om toch zo zeker als mogelijk te zijn?

“Fysiek afspreken zal je altijd het beste behoeden voor nepprofielen. Niet meteen natuurlijk, maar laten we zeggen na een tweetal weken, nadat je intensief contact hebt gehad online. Dan is het aangewezen om toch eens een wandelingetje in te plannen. 

“Daarnaast is het enorm belangrijk om de ‘relatie’ met enige nuchterheid te bekijken. Wees je ervan bewust wanneer je gevoelens, je drang naar verbondenheid of contact, het stuur overnemen. Het helpt ook als je je ervaringen met iemand anders deelt. Een vriend of familielid zal met meer nuchterheid oordelen en kan je dan terugtrekken in de realiteit als ze iets verdachts opmerken. Probeer dus zeker een vertrouwenspersoon te hebben met wie je je onlineverhalen kan delen.

“Ten slotte raad ik ook aan om pas online te gaan daten wanneer je zelf voldoende sterk genoeg in je schoenen staat. En dat is vandaag makkelijker gezegd dan gedaan. Ik zie het ook bij mij in de praktijk. Wie wordt er het vaakst slachtoffer van oplichting? De emotionele, fragiele personen die zo graag een bepaalde leegte willen vullen dat ze – ik kan het niet anders omschrijven – domme dingen doen.”

Blijven we best weg van onlinedating?

“Helemaal niet, de situatie is vandaag zoals ze is en fysiek daten is moeilijk. Je moet ervan blijven uitgaan dat de meerderheid online oké is en wél goede bedoelingen heeft. Ik ben met Sinterklaas ook in de val van een zeer goed gemaakte Lego-site getrapt, maar dat is geen reden voor mij om nooit meer online te shoppen. De meeste mensen en systemen zijn er nog altijd niet op uit om je op te lichten.”